Tillbaka

Konflikt bakom razzia

2014-04-25
av Helene Rothstein Sylvesten
En jakt på marknadsandelar ligger bakom de uppmärksammande razziorna mot Norges största förlag. Det menar norska branschexperter.

Norska medier rapporterade i början av april att den norska motsvarigheten till Konkurrensverket, Konkurransetilsynet, gjorde en razzia mot Norges fyra största förlag: Cappelen Damm, Gyldendal, Aschehoug och Schibsted. Den misstänkta överträdelsen uppgavs handla om distribution av böcker till bland annat livsmedelsbutiker, där mindre förlag haft svårt att slå sig in.
I efterhand har Lars Sørgard, pro­fessor i ekonomi och juridik, vid Norges handelshögskola, analyserat orsaken till razziorna.
Enligt honom är bakgrunden en maktkamp där den norska detaljhandelskoncernen Reitangruppen upp­manat Konkurransetilsynet att slå till mot bokförlagen. Detta eftersom Reitan­koncernens egna distributionsbolag, Interpress, konkurrerar med distributionsföretaget Bladcentralen, som samägs av norska bokförlag.
Den utlösande faktorn var när Reitangruppens Pressbyrånliknande kedja, Narvesen, sade upp sitt avtal med Bladcentralen för att övergå till Reitans egna distributör, Interpress. När de fyra största förlagen sade nej till övergången vände sig detaljhandelskoncernen till Konkurransetilsynet.
»Det verkar som att Reitan använder konkurrensrättsliga regler som en hävstång i kampen för distribution av böcker«, skriver Lars Sørgard i Dagens Næringsliv.
Även Kristenn Einarsson, vd för norska förläggareföreningen, menar att de bakom­liggande orsakerna till razzian utgörs av en konflikt mellan Reitangruppens distributionsbolag och Bladcentralen.
Det är ännu oklart om Konkurransetilsynet, som i skrivande stund inte offentlig­gjort sina razziafynd, även undersöker förlagssamarbeten på
e-boksmarknaden. Detta borde dock göras, menar Anders Storbråten, som under fem års tid försökt att slå sig in på den norska e-boksmarknaden med streamingtjänsten Ereadz.
– Vi har inga bevis på att Konkurranse­tilsynet hittat någonting vad gäller fysiska böcker men om de gör det så lär de även upptäcka förlagssamarbeten på den digitala sidan, säger han.

 

Reitangruppen
Reitangruppen omsätter runt 100 miljarder kronor. I koncernen ingår bland annat Pressbyrån och 7-Eleven i Sverige, Norge och Danmark.

Blad­centralen
Blad­centralen ägs av sju förlag, däribland Aller Media AS, Egmont Serieforlaget AS, Bonnier Holding Norway AS och Cappelen Damm. 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.