Vad händer med Bazar?

Bazar förlag är illa ute. Just nu finns de i Norge, Sverige, Danmark och Finland. I morgon kan de vara borta från alla marknader utom Norge. Den svenska ledningen har gjort ett bra jobb med förlaget 2006 och minskat förlusterna. Nu har Anne Ekberg sagt upp sig och man kan spekulera i när Malin Morell följer efter

Publicerad

Bazar förlag är illa ute. Just nu finns de i Norge, Sverige, Danmark och Finland. I morgon kan de vara borta från alla marknader utom Norge.

Den svenska ledningen har gjort ett bra jobb med förlaget 2006 och minskat förlusterna. Nu har Anne Ekberg sagt upp sig och man kan spekulera i när Malin Morell följer efter.

Ryktena går om försäljningar, nedläggning eller direktstyrning från Norge. Som vi visar i nyhetsartikeln på sidan nio är det ett förlag med stora ekonomiska problem. Ägaren Øyvind Hagen förnekar alla rykten samtidigt som dessa bara växer.

Oavsett vad som händer vore det på sin plats att ägaren går ut och gör en markering. Om inte annat så av hänsyn till sin personal och sina författare, i synnerhet sina författare.

På andra sidan Östersjön, i Helsingfors, har en rättegång av stor principiell betydelse fått sitt slut. Norstedts hade stämt Schildts för att de senare flyttat utgivningsrätten för Muminböckerna från Norstedts till Alfabeta. Norstedts förlorade i tingsrätten och gick vidare till hovrätten men gav upp och erbjöd förlikning innan ärendet togs upp.

Norstedts ansågs sig ha ett så kallat förlagsavtal och därmed rätt till att ge ut Muminböckerna så länge de fanns i lager. Schildts hävdade att det var ett vanligt avtal med rätt att sägas upp. I våras fanns ett liknande fall i Lunds tingsrätt där två författare stämde Studentlitteratur och vann. Det tyder på att rättsläget håller på att förändras och kan i slutändan innebära en kraftfull förändring av rättighetsavtalen. Redan i dag sluter en del svenska författaragenter tidsbegränsade avtal för sina bästsäljande författare.

Detaljerna i förlikningsavtalet mellan Norstedts och Schildts är hemliga men man kan utläsa mycket av de olika förlagens positioner innan förlikningen. Klart är att det blev en kostsam historia för Norstedts.

Det var redan från början en rättegång där förloraren skulle få betala motpartens rättegångskostnader och där Schildt hela tiden ställde i utsikt att de ville ha skadestånd för vad de ansåg vara ett nästan anstötligt agerande från Norstedts.

Så en kvalificerad gissning är att Norstedt fick punga ut med någonting mellan två och fyra miljoner kronor.

Ur Svensk Bokhandel nr 16, 12/10-07

Powered by Labrador CMS