Tillbaka

Vem ska betala priset?

2017-09-08
av Tove Leffler

Sara Mac Key

Tove Leffler om parallell-lyssning på prenumerationstjänster.

Nu kan SvB avslöja att det fram tills helt nyligen gått att lyssna flera stycken samtidigt på samtliga av de stora abonnemangstjänsternas konto.
Vi har testat de tre abonnemangstjänsterna Storytel, Nextory och Bookbeat.

Bookbeat har precis tagit bort möjligheten att lyssna flera personer från samma konto, men Nextory har den kvar, trots att man nyligen lanserade ett familjeabonnemang. Att vd Shadi Bitar motiverar strategin med att de inte vill vara den enda tjänsten som inte tillåter parallell lyssning säger en hel del om hur tufft det är att ta sig in på streaming-marknaden just nu.

Redan 2013 fick Storytel frågan om möjligheten till ett familje­abonnemang på sin Facebooksida. »Kommer nog inom en inte alltför avlägsen framtid (…)«, svarade företaget då. Fyra år senare finns det fortfarande inget familjeabonnemang. Varför det tar sådan tid kan verka märkligt, men det finns flera möjliga förklaringar. För att lätt kunna begränsa antalet lyssnare måste man ha en tjänst som är välbyggd från början. Svårigheterna med att starta ett familjeabonnemang kan helt enkelt ha att göra med att Storytel har problem med sin »back-end« – alltså själva koden. Enligt Märta Langéen, Sverigechef på Storytel, har streaming-tjänsten valt att satsa på sin utlandslansering och på att släppa innehåll. Hade jag varit förlag och sett min ersättning nästan halveras på ett par års tid hade jag uppfattat detta som tämligen arrogant. För Märta Langéen erkänner också att tjuvlyssnandet påverkar intäkterna till förlag.

En annan, och kanske ännu mer trolig, förklaring till att familjeabonnemanget inte lanserats ligger i det som Niclas Sandin pratar om i vår intervju med honom. Många av Storytels användare har vant sig vid att kunna lyssna flera samtidigt. Kan man vara två eller flera på ett konto blir 169 kronor i månaden ett väldigt bra pris. Särskilt om så många som fem kan lyssna samtidigt, vilket SvB:s redaktion kunde vid ett tillfälle. På Storytel vill man inte säga hur mycket som är parallellyssning (vet man?), men enligt Niclas Sandin stod den för cirka 10 procent av Bookbeats lyssning. Det är inte en alltför vågad gissning att det är en minst lika stor andel hos Storytel. Och med en abonnemangsstock på 500 000 personer är det alltså minst 50 000 som skulle kunna bli upprörda och säga upp sitt abonnemang. Det är troligtvis inget som Storytel vill. Särskilt som det inte primärt är de som tar den stora smällen, utan förlag och författare.

Missa inte heller vårt stora reportage om hur abonnemangstjänsterna påverkar försäljningen av inbunden skönlitteratur.