Vi sätter hoppet till höstutgivningen

Om försäljningssiffrorna från 2013 är försiktigt positiva – tappet stannade av och lönsamheten ökade – så ser 2014 rent generellt åter dystert ut. Vi har redan sett trenden: bokförsäljningen till kund minskade med 5,4 procent under årets åtta första månader. Från förlag till återförsäljare minskade den med 12 procent, enligt Förläggareföreningens snabbstatistik.

Publicerad

Om försäljningssiffrorna från 2013 är försiktigt positiva – tappet stannade av och lönsamheten ökade – så ser 2014 rent generellt åter dystert ut.

Vi har redan sett trenden: bokförsäljningen till kund minskade med 5,4 procent under årets åtta första månader. Från förlag till återförsäljare minskade den med 12 procent, enligt Förläggareföreningens snabbstatistik.

Stora delar av tappet går naturligtvis att härleda till pocketgrossisternas kris som påverkade hela det första halvåret, men inte allt. När SvB pratat med de stora förlagen har det visat sig att av dem som vill ge siffror är det inget som har tappat mer än 10 procent. Det stora förlaget på Riddarholmen vill dock inte säga hur stort det exakta tappet är. Då behöver man inte direkt vara raketforskare för att dra slutsatsen att Norstedts har tappat mer än 12 procent under de åtta första månaderna 2014 (förutsatt att ingen ljuger).

Det är sorgligt och skrämmande att ett förlag som haft sådana stora litterära framgångar under det senaste decenniet (Larsson, Femtio nyanser-trilogin, august­vinnare och nobelpristagare) har hushållat så illa med pengarna som trillat in. För det är alltså inte litterära framgångar som saknats. Förläggarna på Riddarholmen gör ett mycket bra jobb, vad gäller både när det kommer till kommersiell och mer högkulturell litteratur. I stället är det andra saker i huset som måste sluka pengar. Och det är så synd att det skulle behöva gå så långt att Otto Sjöberg måste kallas in för att skära bland alla kostnader. Jag hoppas verkligen att han gör det med litteraturen i åtanke, för det är fortfarande Norstedts absolut främsta kort.

Efter en mörk vår och sommar ser bok­hösten ändå ljus ut, vilket också bekräftas av flera branschpersoner jag pratat med. Bonniers har en riktigt stark höst med Lars Kepler, Camilla Läckberg och Per Morberg, men även Natur & Kultur går starkt med Lena Andersson och Klas Östergren. Partners in Stories har sin första riktiga försäljningsframgång med Fredrik Backmans Britt-Marie var här. Alla de här titlarna drar kunder till bokhandeln, vilket är bra för hela branschen.

Under november och december kommer vi att publicera veckotopplistor på vår hemsida. Varje fredag eftermiddag fram till jul kan man gå in och kolla vilka böcker som sålt bäst föregående vecka. Detta är framför allt för att man som bokhandlare ska veta vad man ska bunkra upp med inför helgens försäljning. Det hoppas vi ska kunna hjälpa och guida i julhandeln!

Powered by Labrador CMS