Alla vill ha barnböcker!

Carina Jönsson om barnboksboomen.

Publicerad

Det har minst sagt varit en bra tid för barnboken de senaste åren. Försäljningen har ökat rejält och antalet utgivna barn- och ungdomsböcker är rekordstort. 2 089 stycken titlar gavs ut förra året, enligt Svenska barnboksinstitutet, SBI. En ökning med 12 procent jämfört med 2014. Boom är ett uttjatat ord, men det är faktiskt på pricken vad det är. 

Och denna försäljnings- och utgivningsfest har fått allt fler aktörer att intressera sig för barnboken. 

För i kölvattnet av nyss nämnda boom blir också antalet svenska barnboksförlag allt fler. Några av dessa nykomlingar kan du läsa om i Klas Ekmans reportage Nybyggarna. Där har han bland andra träffat förlaget Mirando, som lyckades med konststycket att ge ut en Augustnominerad titel endast två år efter starten – detta för Helena Öberg och Kristin Lidströms vackra bildberättelse Din tur, Adrian (Kolla in den om ni inte redan har gjort det!). Klas Ekman har även träffat nystartade Speja förlags grundare Cicci Hallström. Hon har det där med
förlagsarbete i blodet – hennes föräldrar driver nämligen fotoboksförlaget Votum i Karlstad.

Det är inte bara nykomlingar som ger sig in i barnbokens värld. Etablerade förlag som tidigare främst fokuserat på vuxenlitteratur ger också ut allt mer för de yngre. Förutom Kartago, Unga Lava och Fri tanke, som du kan läsa om i den här katalogen, har bland andra Brombergs, Lind & co, Natur & Kultur och Modernista utökat sina listor för de unga läsarna den senaste tiden. 

Dessutom finns det en annan stor grupp som bidrar till de där 2 089 titlarna och det är egenutgivarna, som har exploderat i antal de senaste åren, vilket tydligt visar sig i SBI:s siffror. 

Att antalet barn- och ungdomsböcker blir fler och fler – förra året var förresten sjätte året i rad som antalet barn- och ungdomstitlar ökade i antal – är så klart fantastiskt roligt. Vi har dessutom sett en trend i att agenturerna vågat satsa mer på att sälja svenska böcker för unga utomlands. Och att etablerade vuxenförfattare som börjar skriva för barn fortsätter att ploppa upp då och då. Senast ut i den skaran är Viveca Sten, som tillsammans med dottern Camilla Sten debuterar med Djupgraven, en bok för den yngre målgruppen, på Bonnier Carlsen i september.

En liten, liten röd flagg ser jag i all den här yran: Med en kraftigt ökad utgivning kommer även risken för överutgivning, vilket inte gynnar någon. Och jag har svårt att se att alla dessa böcker – egenutgivna som förlagsutgivna – kan hålla god kvalitet. 

Men vissa förlag, bland andra Bonnier Carlsen, har faktiskt gått mot strömmen och valt att dra ner på antalet titlar. Detta för att kunna satsa mer på de böcker som ges ut. 

Gasa och bromsa. Det låter som en vettig idé! 

Powered by Labrador CMS