Tillbaka

Bokhandeln fortsätter tappa

2013-05-20
av Kalle Laxgård
Förra året backade bokhandeln med 16,8 miljoner kronor, en klar försämring mot förlusten 2011 som var på 10,1 miljoner. Det visar siffror som bokhandlaren och ekonomen Mats Ahlström har tagit fram för SvB:s bokhandelsspecial.

Däremot ökade omsättningen med 1,7 procent mot föregående år till 4,55 miljarder kronor. Främst är det Adlibris och Akademibokhandeln som står för ökningen. Tillsammans står de båda för över hälften av den svenska bokförsäljningen.
Akademibokhandeln redovisar sina siffror före avskrivningar och avdrag för engångskostnader. Enligt dess uppgifter gjorde företaget en förlust på 72,2 miljoner kronor 2012, att jämföra med minus 102 miljoner kronor året innan.
Bäst av de stora går Pocketshop, som ökade resultatet med två procentenheter från 2011, till 9,4 procent. Mathias Engdahl, vd för företaget under 2012, tror att det delvis beror på att butiksnätet är i fas efter flera år av ombyggnationer kring lokalerna.
– Dessutom är vi duktiga på att rekommendera böcker och skylta, och vi har ett bra tilltal. Kunderna gillar det, säger han.

 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.