Tillbaka

Bonnierförlagen inför karenstid på e-böcker

2012-03-16
av Viktor Andersson
Från och med den 31 mars inför Bonnierförlagen olika utgivningsdatum på e-böcker för bibliotek respektive återförsäljare. Fyra månader får låntagarna i framtiden vänta på en ny e-bokstitel från förlagen.

/p>

– Det här är inget vi tycker är en optimal lösning, men det är en pragmatisk lösning för att hindra osund konkurrens, säger Magnus Nytell, chef för digital utgivning på Bonnierförlagen.

Andra förlag har redan tidigare infört olika utgivningsdatum för e-böcker, till exempel Norstedts och Piratförlaget. Bonnierförlagen tog sitt beslut redan i slutet av förra året.

– Vi hade otroligt starka titlar på listan i höstas, och vi såg vilka enorma volymer som lånades ut gratis på biblioteken, till exempel av Zlatan-boken. Vi märkte att det inte skulle fungera längre, säger Magnus Nytell.

Frågan har varit aktuell för biblioteken sedan Norstedts och Piratförlaget införde sina karenstider. Mikael Petrén, chef på den virtuella enheten på Stockholms stadsbibliotek, tycker beskedet från Bonnierförlagen är tråkigt.

– Det handlar om bibliotekens möjlighet att jobba med aktualiteter, och det blir omöjligt om vi inte har tillgång till dem. En sådan här sak försvårar för oss att agera folkbibliotek, och försämrar möjligheterna för låntagarna, säger han.

Efter utgivningsdatum dröjer det i framtiden fyra månader innan en titel från Bonnierförlagen går att låna som e-bok på biblioteken. Lång tid, kan tyckas. Norstedts och Piratförlaget har en karenstid på tre månader. Men Bonnierförlagen bedömer en ny boks livscykel vara i fyra månader, och under den tiden vill man ge återförsäljarna möjligheten att sälja den.

– Så länge biblioteken erbjuder gratis utlån av e-böcker, samtidigt som bokhandeln ska leva på att sälja dem, är det omöjligt att skapa en sund marknad för e-boken som produkt, säger Magnus Nytell.

Bonnierförlagen gav ut 350 titlar som e-boksutgåvor under förra året. Nu finns 800 titlar tillgängliga via Elib, ett antal man räknar med ska öka till 2 200 titlar under året. Av det totala antalet sålda e-böcker från Bonnierförlagen 2011 gick 86 procent till biblioteksutlåning.

– Vi för en dialog med Biblioteksföreningen nu, och i framtiden hoppas vi tillsammans med dem hitta en modell som innebär att vi inte behöver ha olika utgivningsdatum, säger Magnus Nytell.

I februari tillsattes en arbetsgrupp med representanter från Förläggareföreningen och Biblioteksföreningen som gemensamt diskuterar lösningar för hur e-böcker i framtiden ska kunna erbjudas låntagarna på Sveriges bibliotek.

– Vi måste hitta modeller där båda parters intressen kan samexistera, säger Mikael Petrén på Stockholms stadsbibliotek.

 

Läs mer om Biblioteksföreningen och Förläggareföreningens arbete med att lösa e-boksfrågan i det senaste numret av Svensk Bokhandel: En omöjlig ekvation?

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.