Boken är mer än bara text

I dessa tider så är vi bokfolk efterfrågade i sociala sammanhang. Ens nära förestående undergång diskuteras livligt. Boken skall dö, leve texten! Är ett paradigmskifte på gång?

Publicerad

I dessa tider så är vi bokfolk efterfrågade i sociala sammanhang. Ens nära förestående undergång diskuteras livligt. Boken skall dö, leve texten! Är ett paradigmskifte på gång?

Skall boken försvinna och ersättas av text på bildskärm? Läsplatta? Telefon?

Min tes är att boken inte bara är text. Boken är bok. Boken har funnits sedan antiken till skillnad från musikskivans cirka 100 år. Hur många böcker i ditt bibliotek är olästa eller bara delvis lästa? Men du gläds ändå av att ha dem.

Jag kan omedelbart och slumpvis ta fram en bok ur min bokhylla. För mig har det ett värde jag inte ser att jag kan nå på annat sätt.

Texten är den absolut viktigaste delen i en bok. Men en text utan bok är en text och kommer att sakna kropp. I en värld med texter kommer oerhört många böcker aldrig att ges ut. Redan i dag kan vi leta recept på nätet, fast jag stimuleras på ett annat sätt av recepten i en bok. Kokböcker på läsplatta är vad jag kan se ingen större kommersiell produkt.

Vad händer med läsandet om boken försvinner? Texterna kommer ju att finnas kvar men förlagen och bokhandeln dör ut. I ett sådant koncept tror jag vi närmar oss skildringen av verkligheten i boken ”Du sköna nya värld” i ett rasande tempo.

Då boken är så viktig för texten tror jag den har en framtid men då måste den också värnas. Den måste till exempel värnas genom att se till att den riktiga bokhandelns villkor är rimliga. Och att en nyutkommen inbunden bok behandlas som den premiumprodukt den är och inte ligger och slaskar på golvet mellan falukorven och fiskdisken.

Jag har funderat mycket på boken och den tekniska utvecklingen men har inget svar om framtiden. Ett vet jag dock, i teorin kan texten leva utan boken men frågan är vad det blir för ett liv.

Bokhandlare Reinhold Hedenblad

Powered by Labrador CMS