LEDARE

Bonnie ger hopp!

När det känns hopplöst svårt att få ge ut en bok – tänk på Bonnie Garmus.

Publicerad Senast uppdaterad

Vem är Bonnie, kanske ni nu tänker? Jo, hon är personen som ger många författare in spe känslan av att det inte är kört. Hade Bonnie Garmus varit svensk hade hon figurerat i början av vår utgivningskatalog över vårens böcker när hennes Lektioner i kemi skulle komma ut i maj 2022. Hon var alltså debutant då. Men det är inte bara det att miljontals svenskar drömmer om att skriva en bok som inger hopp. London-baserade copywritern Bonnie Garmus var nästan i pensionsålder, 64 år, när hennes debut kom ut. Då hade hon skrivit på den under fem års tid. Nu är den översatt till 34 språk, har toppat topplistor runt om i världen och ja just det, den ska även bli film med Brie Larson i huvudrollen. Bonnie Garmus är inte längre copywriter – hon är författare på heltid.

Vi vet att många, många svenskar drömmer om att få ge ut en bok. Det är dock väldigt få som får chansen att göra det. Och för förlagen är det ett väldigt stort risktagande att anta en nykläckt skribent. Det tar tid att bygga ett författarskap. De flesta debutanter behöver bygga upp både sin penna och sin läsekrets. Och få uppmärksamhet i media. Den senaste tiden har vi dessutom sett hur kritiker struntat i den oskrivna regeln som funnits hos kultursidornas recensenter att inte totalsåga en debutant. Visst kan man ge konstruktiv kritik även till nya författare, men att totalt såga med »spänstiga« formuleringar – det är en ny tid för debutanterna att verka i. Dessutom dyker fler och fler aktörer upp som vill slå mynt av folks drömmar. Det säljs dyra författarutbildningar, lektörsutlåtanden, pr-tjänster och en del hybridförlag tar friskt betalt för att uträtta tjänster åt författare som kommer lämna hål i plånboken och kanske inte så mycket mer.

Men debutanterna som ni ser i den här katalogen har uppnått det där som så många har som ett av sina livsmål. De har blivit upptäckta av ett förlag. De har skrivit sin bok. Och nu är de på väg ut i det mytomspunna författarlivet. Kollar man noggrannare ser man dock att många inte är helt nykläckta. Influencers, som redan har följare och köpbenägna »fans«, fortsätter nämligen att vara intressanta som debutanter för förlagen. Denna höst ser vi exempelvis matinfluencern Maryam Madaresi och skönhetsbloggaren Elin Fagerberg. Och till och med en katt har fått lov att ge ut sin första bok. Inte vilken katt som helst så klart utan Kerstin – Niklas och Jenny Strömstedts katt.

Det är inte alla som är en kändiskatt. Men andra med författardrömmar kan alltid ha Bonnie Garmus i åtanke. Hon hann ju faktiskt nästan bli pensionär innan hon blev författarstjärna.

Powered by Labrador CMS