Egna och andras drömmar

För några år sedan skrev jag Drömmen om en trädgård. Fyra år tog det att fotografera och sammanställa den boken, som fick fina recensioner i tidningar som Dagens Nyheter, Expressen, Sköna Hem...

Publicerad

För några år sedan skrev jag

Drömmen om en trädgård

. Fyra år tog det

att fotografera och sammanställa den boken, som fick fina recensioner i tidningar som Dagens Nyheter, Expressen, Sköna Hem, Allers, Elle och Femina.

Trädgården utnämndes

till årets vackraste, i tidningarna Land och Din trädgårds trädgårdstävling. Senare producerade Gunnel Carlsson en TV–film, baserad på bokens speciella innehåll. Trädgårdsboken från Akantus förlag är hittills tryckt i två upplagor och har fått ovanligt positiv uppmärksamhet.

Förlaget Semic/Bonniers

har nu utkommit med en liknande trädgårdsbok, med samma titel,

Drömmen om en trädgård

. Sanna Töringe står som författare och är dessutom bibliotekarie och styrelsemedlem i SFF:s fackbokssektion. Böckerna med samma namn visas nu intill varandra på internet­handlarnas boklistor. Förutom den rent oetiska aspekten, att energisnylta på etablerade boktitlar som säljer bra, uppstår ett logistiskt problem när böcker blandas ihop av kunder och beställare. Innan en ny titel bestäms är det enkelt att titelsöka i olika bokregister. Som författare ser jag det som självklart att välja en personlig boktitel, som inte redan finns på andra böcker.

Kanske är det dags

för såväl författare som förlagsansvariga att studera upphovsrättslagen med underavdelningen om titelskydd. Bonniers advokater och redaktionschefen Annelie Lindqvist på förlaget Semic säger att »vi har inte gjort något fel!

Drömmen om en trädgård

är en bred titel och ett uttryck snarare än en titel – vilket alltså inte kan förbehållas en författare. Därför kan den inte skyddas av upphovsrättslagen som ett verk i sig. Eftersom det är ett antal år (5) sedan boken kom ut, är förväxlingsrisken inte tillräckligt stor för att det här skulle anses vara i strid mot upphovsrättslagen. För övrigt förekommer det inte alltför sällan att böcker heter samma sak…«

Bonniers advokater misstolkar

titelskyddet och citatets sista mening är häpnadsväckande, för att komma från en person med ansvar som redaktionschef. Oetiskt och onödigt är det! Förlaget Semic skamfilar sitt varumärke.

Hans Mårtensson

författare och förläggare Akantus edition

Powered by Labrador CMS