Försvara marginalen!

Efter att ha suttit i BFI, grundat Ugglan och startat tre boklådor vet jag att bokhandlare är överlevnadskonstnärer.

Publicerad

Efter att ha suttit i BFI, grundat Ugglan och startat tre boklådor vet jag att bokhandlare är överlevnadskonstnärer.Det är dock så att det krävs intäkter för att driva en affärsrörelse. Break-even för bokhandeln ligger runt en marginal på cirka 45 procent. Det går att trimma kostnaderna lite grann men även bokhandelsmedhjälpare vill självklart ha avtalsenliga löner.

När jag startade 1981 var bokklubbarna mångas hatobjekt. De flesta boklådor överlevde denna konkurrens. I dag är situationen annorlunda, det är inte bara internet vi konkurrerar med: det är dessutom så att ett litet antal stora titlar säljs nästan överallt där det säljs toapapper, och till lockpriser som ger kunderna en ny uppfattning om vad en roman/deckare skall kosta.

I dag skall nog en roman kosta högst 199 kronor, enligt våra kunder. Men enligt företagsekonomins ABC bör en bok som vi köper in för 130 kronor i bokhandeln kosta 249 kronor ut till kund. Många av höstens böcker borde kosta minst 259 kronor. När böcker som Paganinikontraktet och Bodströms Lobbyisten säljs för 149 kronor, så börjar kunderna tvivla på priser som ligger runt 229–259 kronor.

Jag är också för första gången som bokhandlare riktigt bekymrad över utvecklingen. Vi har problem med att sälja böcker för vad de borde kosta. Priset är i grunden kundens uppfattning om vad varan kan och skall kosta. Det är något som klädbranschen har vetat länge. Du kan köpa jeans för 199 kronor här och där – men inga märkesvaror, till exempel Levis, säljs för lika låga priser.

För bokens framtid bör marginalen försvaras och detta borde författare, förlag och försäljarna göra. Jag tror att den fysiska bokhandeln behövs för att sälja boken, exponera bredden och lansera nya förmågor. Utan bokhandeln måste ett annat skyltfönster skapas och det tror jag inte internetbokhandeln kan. Finns inte skyltfönstret kommer nya bestsellerförfattare först att behöva bli kända som något annat: minister, sportstjärna, artist.

Detta är väl inget som varken författare, förlag, försäljare och inte minst läsaren vill?

Reinhold Hedenblad
Bokhandlare

Powered by Labrador CMS