LEDARE

Så satsar vi framåt!

SvB bygger om. Publisher Johan Sandholm delar med sig av sina tankar om hur tidningen ska verka framåt. 

Publicerad Senast uppdaterad

Den här texten publicerades i SvB #3 2023

Fler och snabbare nyheter, mer grävande journalistik och fler avslöjanden. Det är det korta svaret från Svensk Bokhandels läsare på frågan om hur vi bör utveckla vår journalistik. Det framgår av den läsarundersökning som vi genomförde i september och är något vi sätter högt på agendan nu och framåt. Att vi även bör ge plats för fler röster och ansikten i SvB framkommer också – något som vi direkt genomför med en stående krönikörplats på SvB.se. Först ut är Augustin Erba, journalist, författare – och numera även förläggare. Jag vill tacka alla som svarat på undersökningen och hört av sig. Med era tips och synpunkter ska vi göra vår journalistik bättre.

Arbetet med att modernisera Svensk Bokhandel pågår hela tiden, såväl i papper som på skärm och i fysiska mötesplatser. I höst har Svensk Bokhandel genomfört en redesign av tidning, katalog och sajt. Vi är inte riktigt framme än, men på god väg. Vi fortsätter att balansera om från den gamla nyhetstidningen till en mer levande webb med alltmer material bakom betalvägg. SvB.se har den senaste tiden fått både nytt publiceringssystem och inloggningssystem som ska förbättra upplevelsen för dig som läsare. Glöm inte att aktivera ditt konto så du får tillgång till alla låsta artiklar. 

Nästa steg

Vad är då nästa steg för Svensk Bokhandel? Vi fortsätter samarbetet med branschföreningarna kring Bokbranschdagen och efter två år med lapp på luckan byter vi lokal igen. I maj 2024 välkomnar vi branschen till Kulturhuset i Stockholm och vi kan utlova aktuella frågeställningar, fördjupade samtal och branschens viktigaste (och roligaste?) mingel. Vi har också utvecklat samarbetet med Stockholms Stadsbibliotek kring utgivningskatalogerna. Nyligen presenterades Höstens Böcker för 150 bibliotekarier i Stockholms stadsbiblioteks rotunda. Under två timmar ledde Ika Johannesson publiken genom en rad författarsamtal om höstaktuella titlar. Med biblioteket som plattform vill vi fortsätta skapa möten mellan förlagen, SvB och bibliotekarierna och nästa gång hoppas vi även kunna göra det i Göteborg – eller varför inte i Malmö?

I senaste numret

I det här numret har vi träffat Marie Pettersson, ny vd och huvudägare på Ellerströms i Malmö, som nu vill få förlaget att växa. Men hur? Vi har tagit båten till Finland för att fördjupa oss i de finlandssvenska förlagens dilemma med en marknad delad av nationsgränser, samt tagit rygg på Lisa Bjurwald – hur gör hon för att hennes förlag Bite the Bullet Press ska få all uppmärksamhet? Dessutom, vår årliga Bokhandelsspecial. I år kan vi visa hur nätbokhandeln kämpar med lönsamheten, medan fysisk bokhandel lyckats upprätthålla starka nivåer.

Avslutningsvis. Det här är min tredje text i Svensk Bokhandel. Sedan våren 2021 är jag vd för Svensk Bokhandel – och sedan i somras även chefredaktör. Har du nya idéer om hur SvB kan förbättra vår information till branschen är du alltid välkommen att höra av dig till mig.

Läs senaste numret här!

Powered by Labrador CMS