Tillbaka
2018-02-02

Att skräddarsy en hylla

Tolv år gammal fick Stefan Söder hoppa in i pappans firma för platsbyggda bokhyllor. Drygt 30 år senare har han inrett åtskilliga stockholmares hem.

Kalle Laxgård

På skylten utanför er butik står det »skräddarsydda bokhyllor«. Det är rätt mycket av en premiumprodukt, va?
   – Absolut, det är det. Köper du en platsbyggd hylla lämnar du ju också kvar den om du flyttar. Före jul byggde vi en ganska dyr hylla i en hyresrätt. Då fick jag förklara för kunden att de var tvungna att riva den om de flyttade och att de inte kunde göra rot-avdrag. Men de ville ha hyllan ändå.

Hur många hyllor bygger ni?
   – Ja alltså, vi har ju fullt. Två stora hyllor i veckan kanske. Och smått runt omkring. De stora ligger på 40 000–50 000 kronor.

Vem är den stereotypa kunden?
   – Runt 50 år. Innerstad. Vanlig svensson. Säkert 90 procent är innanför tullarna. Det är snett i golven, sneda foder och sånt. Då kommer de hit. Så stereotypen är inte finansmansfamiljer, även om vi har höginkomsttagare också.

Du måste få se många speciella hem?
   – Det är nog det roligaste med jobbet – man får se så mycket av folks liv. Allt från tvåor i Högdalen – även om det inte händer så ofta längre – till vindsvåningar på Narvavägen. Det är fantastiskt.

När vi talades vid tidigare nämnde du att ni har haft en del speciella kunder. Händer det att det blir obekvämt?
   – En gång trodde jag att det var skilsmässa på gång. Jag är hos kunden och jobbar. På ena sidan står kvinnan och gråter och säger att hennes man inte tycker om henne längre och att hon bokat psykologtid för dem. Mannen står på andra sidan med en trunk i handen och säger: »Nej, jag kan inte, jag har bokat tennis.« Det var hemskt! I vanliga fall är det fantastiskt att komma hem till folk.

Vilken är den vanligaste beställningen ni får?
   – Nu för tiden är det en vit hylla, öppen, kanske med plats för tv. Inne i stan vill kunderna ofta att den ska vara mellan två dörrar, säg kök och hall, för att fylla ut ett utrymme som är svårt att använda.

Vad bygger ni i?
   – Vi jobbar mest i lamellträ. Det är ett skivmaterial som är hoplimmat i olika skikt. Starkt men lätt och kan nästan inte böjas. Kärnan är av exempelvis gran eller furu med ett spärrskikt på, som vi kallar för sliplager. Ovanpå det lägger man sedan faner eller lack.

Vad är det svåraste att bygga?
   – Snygga hörnlösningar. Ett hörn är ofta kopplat till en lång och en kort vägg och för att få en användbar öppning i hörnet måste du bredda det ganska mycket. Men det blir gärna en väggsnutt kvar. Det är den svåra nöten att knäcka.

Är det inte samma nöt varje gång?
– Absolut inte, alla hörn ser olika ut! Men ett svårt projekt är ett roligt projekt. Jag tycker om att tvingas tänka till innan jag snickrar ihop något. Ingen Billy, liksom.

Finns det något särskilt jobb du myser lite extra av?
   – När jag märker att något kommer att bli riktigt bra. Men också hörnen. Säg, en hyllsektion med runda hyllplan, alltså att hörnet går i en rund böj in på nästa vägg. Det blir jag glad av.

Vad känner du då?
   – Ja … Det är inte så att jag köper champagne direkt. Men det är roligt att det som sålde som smör för 15–20 år sedan, och sedan försvunnit, börjar smyga tillbaka.

Apropå på utveckling, vad tänkte du första gången du hörde talas om e-boken?
   – »Hur kan man vilja läsa på en skärm?«. Det har jag fortfarande inte fattat.

Har du någonsin känt en affärsmässig oro inför det?
   – Ja, självklart. När paddorna slog igenom märkte vi en dipp under ett par år, men sedan vände det. Och sedan när bolagen som gör ljudböcker kom, ja det är klart att man tänker till. Men vi är en så nischad verksamhet. Och bokhyllan är inte en bokhylla längre, det är en förvaringshylla.

Vad tror du om marknaden för skräddarsydda bokhyllor framöver?
   – Inredning generellt är hett, platsbyggt är hett. Jag tror att folk kommer att fortsätta vilja ha hyllor som passar den unika väggyta man har.

Du nämnde Ikeas Billy-hylla. Vad tycker du själv om den?
   – Jag tycker inte om slit- och slängsamhället så jag gillar inte Billy. Jag förstår att det är en bra hylla om man inte har så mycket pengar. Men det är inget bra material. Den står där vit och fin innan du sätter in dina böcker – sedan blir det hängmatta direkt. Jag säger NEJ till Billy!

 

Stefan Söder

Yrke: Driver Bokhyllan AB tillsammans med sin pappa. Butik och snickeri har legat i samma lokaler på Torsgatan i Stockholm sedan starten 1974.
Bakgrund: Började sommarjobba på Bokhyllan som tolvåring. Har tidigare jobbat parallellt på Systembolaget och inom VVS.
Anställda: Tre. Under högsäsongen, på hösten, hyr de in extra snickare.

2022-09-21

Här är Ingemars nya scen

PÅ PLATS: Under 24 år bjöd Ingemar Fasth in de stora författarna till Stockholm och Internationell författarscen. Nu tar han dem till ett litet småländskt industrisamhälle – som just lärt sig att tro på framtiden.

Kristian Lönner

Inloggning krävs för att visa resten av innehållet.

eller teckna en digital prenumeration för att få ta del av artikeln och allt annat på SvB.se.