Tillbaka

Automatiskt? Näe, knappast.

2009-12-02
”Man skulle inte kunna få nya topplistor lite oftare, varannan vecka kanske?” Frågan kom från en av de större kvällstidningarna häromveckan och belyser ett vanligt missförstånd: att våra toppl...

”Man skulle inte kunna få nya topplistor lite oftare, varannan vecka kanske?”

Frågan kom från en av de större kvällstidningarna häromveckan och belyser ett vanligt missförstånd: att våra topplistor är lika lättåtkomliga och snabbframställda som de som baseras på t ex Pocketgrossistens egen försäljning, eller på sin tid Seeligs – i båda fallen en fråga om grossistförsäljning: topptitlarna kunde mycket väl tänkas ligga kvar osålda på pall i butikerna.

 

Svensk Bokhandels topplisterapportering baserar sig istället på försäljning till slutkund. Den faktiska och riktiga försäljningen alltså, inget som dras tillbaka i samband med returer eller som kan påverkas av en jätteleverans till en varuhuskedja (förutsatt då att inte varuhuset får snurr på böckerna).

Men det kräver å andra sidan en hel del arbete, manuellt tidskrävande och tålamodsprövande pyssel, liksom lojala rapportörer som varje månad skickar in sina försäljningsunderlag till oss för sammanställning.

Rapportörerna har blivit fler med åren, och numer får vi underlag direkt från de större bokhandelskedjorna centralt - istället för som tidigare från en mängd butiker separat. Underlag kommer också från försäljning i varuhus och dagligvaruhandeln, liksom näthandeln och andra källor. Men det bygger fortfarande på enskilda rapportörers engagemang. Är någon sjuk eller bortrest är det inte alltför ovanligt att statistiken uteblir. Inte heller att den kommer i allsköns olika format som kräver en hel del bearbetning. Men leveranserna är inte tillräckligt självklara för att vi ska våga höja kraven. Ännu.

Vissa vill hålla sin försäljning hemlig, rädda kanske att vi ska skriva om sjunkande säljsiffror i tidningen (ogrundat; det finns från början en överenskommelse om anonymitet och enbart samredovisning utan faktiska siffror), andra saknar tekniken eller det tekniska kunnandet att plocka ut försäljning i antal sålda exemplar (och med isbn-nummer) från ett datum till ett annat. Men vi hoppas ständigt på fler rapportörer, på att vårt underlag ska bli så nära heltäckande av den svenska bokförsäljningen som det bara går.

Kontakta gärna mig om ni vill vara med och bidra!