Tillbaka

BLOGG: Årets vackraste bok

2017-11-21
Nicola Barkers Goldsmiths H(a)ppy. Fantastisk text – och ett straff att se på, enligt SvB:s Julia Gillberg.
Foto: Julia Gillberg

Utsidan räknas. Inte minst böckers. Inför utdelningen av det nyinstiftade priset för Storbritanniens vackraste bok ger SvB:s Julia Gillberg sin syn på omslagens betydelse i handeln. Och kommer med ett tips till Svenska Bokhandlareföreningen.

Don’t judge a book by it’s cover osv, men sanningen är ju att vi alla gör det. Jag gör det jättemycket, vilket är anledningen till varför jag blir smått vansinnig över mängden dåliga omslag jag packar upp på daglig basis. Särskilt om det är en bok jag redan läst, som jag VET är fantastisk, men som jag likväl bara måste acceptera inte kommer att sälja i skyltfönstret. På grund av omslaget.

Jag förstår att snygga omslag kostar pengar. Inte endast i designarvoden utan också för att en estetiskt tilltalande framsida bara är halva jobbet. För precis som en halvkass design kan räddas av lyxig papperskvalitet, en skön finish eller till och med saker som bokens tyngd, kan nämligen slarvigt häftade böcker med dåligt tryck stjälpa den mest attraktiva av framsidor. Egentligen är det först när man tar boken i sin hand som man verkligen vet – att den här boken, den måste jag bara ha!

Lustigt nog verkar fula omslag sällan vara en rent ekonomisk fråga. Bara för att en bok publiceras av Random House betyder det verkligen inte att den är snygg, samtidigt som vissa oberoende förlag är grymma på att göra underverk med små pengar. Ett exempel på det förstnämnda är Nicola Barkers Goldsmiths Prize-vinnande H(a)ppy – en euforisk fröjd att läsa (läs den NU!) – men ett smärtsamt straff att hålla i handen. Inte nog med att framsidan är konstig och brun och utan tydlig koppling till bokens handling, det plastiga skyddsomslaget påminner närmast om en kokbok från 80-talet. Ett exempel på det sistnämnda är Peirene Press, som ger ut kortromaner nästan uteslutande i översättning, och vars enkla seriedesign lyckas med att vara både attraktiv och osa av kvalitet.

Bara för att avsluta min rant är det är ju dessutom ett klassiskt skjuta-sig-själv-i-foten-drag av förlag att spara in på just omslaget. Det är insidan som räknas osv. – bara det att ingen kommer att få tal del av det underbara innehållet om framsidan är ful och dålig. Jag inser att det finns ett visst mått av subjektivitet i detta, men inte SÅ mycket.

Därför är det extra roligt att den brittiska bokhandlarföreningen, Booksellers Association, uppmärksammar just bokomslag i en nyinstiftad priskategori till det redan fantastiska priset Books Are My Bag Readers Award, som startade 2016. Det roliga med priset som sådant är att nomineringarna kommer från bokhandeln, och sedan är det upp till läsare att rösta. Ett helt gratis tips till Svenska Bokhandlareföreningen på hur man kan göra något kul och bra. Varsågod.

Spana in the Beautiful Book shortlist på BAMB:s hemsida genom att klicka här: https://www.nationalbooktokens.com/vote. Jag kan absolut se varför just de böcker som har valts har valts, även om jag saknar några (Ali Smiths Winter allra mest). Listan bekräftar också min utläggning om produktionskvalitet ovan; det är först när men myser rent fysiskt med dessa sex titlar som man verkligen förstår varför de handplockats.

Vinnaren utses ikväll, tisdag 21:a november.