Tillbaka

BLOGG: Liten men naggande god

2018-02-21

SvB:s bloggare Julia Gillberg tipsar om små oberoende brittiska förlag, med spännande utgivning, att hålla ögonen på!

Inte nog med att det går bra för oberoende bokhandlar i Storbritannien, det går bra för oberoende förlag också. I november förra året redovisade Inpress, en online-återförsäljare som jobbar med 60 oberoende förlag, en uppgång på hela 79 % (!). Bookseller rapporterade i samma veva om att antalet nya småförlag bara växer och växer. Var ska det här sluta, undrar man?

För att fira dessa goda nyheter tänkte jag därför bjuda på en lista av munsbitar i form av oberoende mini-förlag vars listor jag misstänker att de flesta av er ännu inte har bekantat er med. Bara att logga in på Gardners nu och få iväg de där beställningarna, med andra ord!

      1. Tilted Axis Press

Tilted Axis grundades av den hyllade och kontroversiella översättaren Deborah Smith – som vann The Man Booker International Prize för sin översättning av Han Kangs The Vegetarian – och publicerar hittills uteslutande litterära författare från Asien. Idén bakom förlaget är att uppmärksamma och ge ut verk baserat på litterär kvalitet, snarare än på att de lever upp till den stereotypiska bilden av hur översatt litteratur från den här delen av världen bör ”se ut” eller vad den bör ”åstadkomma”. Min favoritbok på deras lista är Panty av Sangeeta Bandyopadhyay. Varför? Så mycket bra sex, såklart.

2. Silver Press

Ett feministiskt pytteförlag som startades förra året och som än så länge endast gett ut två titlar – varav den ena, Audre Lordes Your Silence Will Not Protect You, dock blivit en braksuccé. Min favorit är emellertid den andra titeln, The Debutante and Other Stories av Leonora Carrington. Carringtons noveller är, som ni kanske vet, nämligen helt absurda och helt underbara – man tror på allt, och mår både bra och lite konstigt efteråt. 

3. Peninsula Press

Bakom det här förlaget ligger den oberoende bokhandeln Burley Fisher Books som öppnade i Haggerston för bara ett par år sedan. Förlaget är så pass nytt att det ännu inte gett ut, eh, någonting. Men det kommer (deras Kickstarter går bra – gå in och sponsra vetja!), och jag är löjligt taggad på deras lista. Framförallt den planerade serien av pocketessäer, där små nyskrivna guldkorn av Will Harris, Olivia Sudjic, Josh Cohen och Deborah Smith (yes, samma som ovan) utlovats redan 2018. Varför är allt litet och behändigt så himla underbart?

​Om ni ännu inte har fått nog av ”hardcore literary fiction and gorgeous prose” kan jag rekommendera The Republic of Consciousness Prize for Small Presses, som använder sig av just denna formulering, och vars superspännande shortlist just annonserats. Happy reading!