Tillbaka

Bloggen besöker en bokhandel: Caravansérail

2018-04-05
Laura Cleary till höger i bild och till vänster Anne Vegnaduzzo.
Foto: Christopher Andreou

Hallå där Laura Cleary, medgrundare på Caravansérail, en nyöppnad fransk-engelsk bokhandel i Shoreditch i London, med galleri, café och ett fullspäckat eventprogram. 

 Hur kommer det sig att ni bestämde er för att öppna en bokhandel?

– Personligen fick jag idén när jag jobbade som ekonomisk attaché på franska ambassaden i Beirut. När jag flyttade hit 2015 insåg jag att det fanns utrymme för en fransk-engelsk bokhandel i en pulserande metropol som London. Jag och min kusin Anne Vegnaduzzo, som tidigare har etablerat en konstnärsresidens i Paris och en konstnärsagentur i Vancouver, började diskutera möjligheten att öppna något tillsammans. Vi ville att fokuset skulle ligga på mötet mellan litteratur och konst, och att skapa en inspirerande plats för läsare och konstälskare att träffas, reflektera och diskutera.

Vem är den typiska kunden på Caravansérail?

– Alla våra kunder är olika! Vi har många turister som letar sig hit från Brick Lane, men också lokala stamkunder, samt såklart fransktalande kunder som reser från framförallt norra och östra London, men även västra. Det finns väldigt många tvåspråkiga familjer i London som lever mellan språk och kulturer, och jag tror att de uppskattar att se sin upplevelse representerad i fysisk form på Caravansérail.

Många svenskar i branschen kommer att besöka bokmässan i London nästa vecka. Varför ska de komma och handla hos just er?

– Vi har som sagt böcker på både franska och engelska, och är specialiserade på franska böcker, fransk och internationell litteratur översatt till engelska, samt serieromaner och barnböcker. Vi har rullande utställningar i galleridelen, med vernissage första torsdagen varje månad, som vi anordnar i samarbete med Whitechapel Gallery. Om SvB:s läsare kommer förbi nästa vecka har de chans att se den franska konstnären Victoria Lafauries utställning ”On Love, Sumos and Pines”. De är också jättevälkomna att spana in vår samtalsserie om översättning, ”The Art of Translation”. Nästa vecka, onsdag 11april kl 19, kommer det att handla om översättning som politisk aktivism. All info finns på vår hemsida!

Okej, så jag vill köpa en bok! Vad ska jag läsa?

– Jag rekommenderar Lullaby av frank-marockanska Leila Slimani, den bästa franska boken jag har läst på länge. Vi har den även på engelska i Sam Taylors fantastiska översättning. Lullaby är en oerhört engagerande och smart konstruerad roman om en hipp ung mamma i Paris och hennes till synes perfekta nanny. Slimani utforskar moderskap, maktrelationer och skuld. Obehagligt och fascinerande på samma gång!

Vad är nyckeln bakom en framgångsrik bokhandel, enligt dig?

– En välkomnande atmosfär, trevlig personal som brinner för böcker, och massor av personliga rekommendationer.

Vad läser du just nu?

– Jag läste just ut Conversations with Friends av Sally Rooney, perfekt påskläsning. Nu ska jag börja på War and Turpentine av Stefan Hertmans, översatt från nederländska av David McKay, som precis vann The Vondel Prize för sin översättning!

Här hittar du Caravansérail:

5 Cheshire Street, London E2 6ED

www.caravanserail.co.uk