Tillbaka

Bloggen besöker en bokhandel: Tales on Moon Lane

2018-12-13
Foto: Julia Gillberg

Hallå där Tamara Macfarlane, barnboksförfattare och ägare av den prisbelönta barnbokhandeln Tales on Moon Lane, samt delägare av Moon Lane Books/Moon Lane Ink, en ny barnbokhandel och ett företag i allmänhetens tjänst som jobbar för att främja jämlik representation i bokvärlden!

Låt oss börja från början. Hur kommer det sig att du ville öppna en barnbokhandel?

– När jag var liten tillbringade jag varje lördag i Blackwells barnbokhandel i Oxford. Mina föräldrar släppte av mig på morgonen och sedan gick hela dagen åt till att läsa och välja böcker. När jag började jobba som lärare, först i en privatskola och sedan i en kommunal skola i södra London, upptäckte jag hur ovanligt det var med bra barnbokhandlar med kunnig och engagerad personal. Det var därför jag öppnade Tales on Moon Lane 2003. Jag ville återskapa upplevelsen från min egen barndom.

I dag driver du flera företag och är dessutom författare! Berätta?

– Det var när jag fick min dotter och blev ännu mer medveten om hur svårt det är att hitta barnböcker med självständiga flickkaraktärer som jag började skriva serien Amazing Esme, och den har nu tryckts om för tionde gången! Min dotter gick i en kommunal skola som var väldigt blandad och det fick mig också att reflektera över vilka dominanta, narrativa röster barnen möter i böckerna de läser. Förra året publicerade Centre for Literacy and Primary Education en undersökning som visade att bara 1% av alla barnböcker utgivna 2017 hade en icke-vit huvudperson, trots att 33% av skolbarnen i Storbritannien kommer från en BAME-bakgrund [Black, Asian and minority ethnic]. Tales of Moon Lane har alltid aktivt köpt in och skyltat böcker som ger en mer rättvis bild av samhället men jag kände att jag ville göra mer, försöka bidra till faktisk skillnad.

Så vad är Moon Lane Ink? Och hur hänger det ihop med barnbokhandeln Moon Lane Books som du öppnade förra året?

– Moon Lane Inc är ett så kallat företag i allmänhetens tjänst [community interest company] som jag startade med min affärspartner Paul Chin. Ett av de stora problemen är att förlagsvärlden är så vit och medelklassig. Ofta måste du jobba gratis i månader för att få en fot in. Så vi anordnar företagsdagar i skolor i mindre priviligierade områden som syftar till att uppmuntra eleverna att söka sig till en karriär i bokvärlden. De fungerar som en tävling där eleverna i grupp planerar att öppna en bokhandel. Hur ska de marknadsföra sig, vilka böcker ska de köpa in och genom vilka kanaler? Det vinnande laget får genomföra sin affärsplan, vi tillhandahåller böckerna och de driver sedan en pop-up-bokhandel i sin skola för en dag! Och vinsten går till eleverna själva! Vi erbjuder också en annan temadag som handlar om att försöka få sin bok publicerad.

Moon Lane Books är del av samma företag och ger oss den ekonomiska möjligheten att driva skolverksamheten. Den är också större än Tales on Moon Lane vilket innebär att vi kan anordna fler författarevenemang, barnkalas, festivaler och andra aktiviteter!

Okej, så det är den där magiska tiden på året igen. Vilka böcker rekommendera du allra varmast i årets julhandel?

– Young, Gifted and Black av Jamia Wilson går jättebra hos oss, och jag gillar också att rekommendera Power to The Princess av Vita Murrow – en samling klassiska sagor återberättade ur ett feministiskt perspektiv – och den underbara bilderboken Julian is a Mermaid av Jessica Love. Samt såklart pekboken A is for Activist – ju tidigare man börjar desto bättre!

Här tittar du Tales on Moon Lane:

25 Half Moon Lane

London SE24 9AU

https://www.talesonmoonlane.co.uk

Och Moon Lane Books/Moon Lane Ink:

300 Stanstead Road

London SE23 1DE

https://www.moonlaneink.co.uk