Tillbaka

Bloggen besöker en bokhandel: Word on the Water

2018-11-16
Foto: Julia Gillberg

Hallå där Jonathan Privett, delägare på kanalbåten och bokhandeln Word on the Water som sedan två år tillbaka ligger ankrad vid Granary Square, King’s Cross!

En bokhandel på vattnet, var fick ni idén ifrån?

– Jag bodde på en kanalbåt och hade ett bokstånd med begagnade böcker på Archway market. Jag och Paddy Screech träffades på kanalen och blev vänner då vi båda var intresserade av böcker, och båtar såklart! Han var trött på sitt nio-till-fem-jobb så vi började skissa på en gemensam affärsplan. Så en dag flöt en stor kanalbåt förbi med skylten ”for sale” och vi visste direkt att det där är vår bokbåt. Dessvärre hade vi inga pengar, men vi visade vår affärsplan för säljaren och han blev så till sig att han gav oss båten gratis, mot att han fick bli partner. Det var så vi träffade vår tredje delägare, Stephane Chaudat. Två bok-experter och en båt-expert!

Och resten är historia?

– Tja, det här var i juli 2011. Vi var tvungna att flytta på oss varannan vecka, det är reglerna för kanalbåtar. Vi hade det tufft i perioder och till slut bestämde vi oss för att hyra en permanent båtplats vid Paddington. Men sedan tog nya ägare över och sa upp vårt kontrakt. Kort därefter hamnade dock företaget i blåsväder över oegentligheter, och vi drogs in i den mediala stormen eftersom en privatperson precis hade startat en namninsamling för att vi skulle få ligga kvar. Den fick sådan viral fart att kanalförvaltningen till slut hörde av sig och frågade vad de kunde göra för att få slut på de arga breven. Vi bad om en båtplats vid Granary Square, och fick det!

Har verksamheten förändrats sedan ni flyttade hit?

– Till en början sålde vi bara begagnade böcker men ju mer uppmärksamhet vi fick – Guardian skrev till exempel ett stort reportage om nyutvecklingen här men dedikerade majoriteten av artikeln till att prata om oss, hur vi står för det mänskliga bland allt det korporativa – började folk fråga efter specifika titlar. Så vi skaffade oss ett konto hos Gardners och säljer numera nya böcker också. Vilket är läskigt på ett sätt eftersom marginalerna är oändligt mycket lägre, men samtidigt roligare då vi helt kan kurera utbudet efter tycke och smak. Vi investerade också pengar i ljudutrustning och Stephane byggde en scen ovanpå båten. Vem som helst kan sätta sig och spela – den där killen med gitarren har jag aldrig träffat förut, men visst är han bra? – och på sommaren arrangerar vi regelbundna jazz- och poesikvällar. Det är tjockt med folk som står längs kanten och lyssnar, atmosfären är magisk. Kommunen och markägarna? De älskar det! I början hade de en avvaktande inställning till oss men nu har de märkt att det är vi som drar folk till dem, inte tvärtom.

Vad är speciellt med ert utbud? Hur väljer du titlar?

– Ibland går jag till WH Smith så jag vet vad jag inte ska köpa in, haha! Nej men ledorden från början var Classic, Cult och Contemporary, och det har hållit i sig. Men allra bäst säljer vi nog av böcker vi själva är med i. Det vill säga titlar om Regent’s Canal, om bokhandlar runt om i världen, om båtar. Ungefär hälften av våra kunder är turister så de gillar Dickens och Sherlock Holmes och annat Londonspecifikt. Får jag rekommendera en bok blir det dock något av Joseph Conrad. Eller Jean Rhys.

Affärerna går bra med andra ord?

– Ja, verkligen. Allt eftersom området utvecklas kommer det också hit folk som har mer pengar. Här om dagen sålde vi en förstautgåva av T S Eliot för tvåhundra pund! Absolut, visst stod den ute på hyllan. Vi har snarare det omvända problemet mot snatteri, författare kommer hit och lämnar sina böcker utan att fråga! Folk är inte vana att vistas i en miljö där tillit råder, men jag tycker det är viktigt. Vi vill inte ha någon CCTV. Det här är trots allt både min butik, och mitt hem.

 

Här hittar du Word on the Water:

Regent's Canal Towpath, Kings Cross, London N1C 4LW

www.facebook.com/wordonthewater