Tillbaka

Bokhyllan snart död

2009-09-27
Framtidens Bokmässa blir inget vidare. När omslag och titlar slutgiltigt lämnat sin fysiska form och trängt in i den digitala världen, finns inget längre att visa upp. Mässan omvandlas till en...

Framtidens Bokmässa blir inget vidare. När omslag och titlar slutgiltigt lämnat sin fysiska form och trängt in i den digitala världen, finns inget längre att visa upp. Mässan omvandlas till en teknikmarknad.

För de enskilda bokläsarna kommer utvecklingen innebära en djup kris. Utan bokhyllor tappar vi våra möjligheter att berätta vilka vi är. Vänner på besök kan inte med en snabb blick skapa sig en bild av vår intellektuella storhet – eller den storhet vi vill ge sken av. Med digitaliserade böcker är bokhyllan som karaktärsbeskrivare död.
Lika omöjligt som det redan blivit att säga något om sin egen musiksmak med en välfylld skivback: Detta är jag. Den här musiken är jag. De som inte har dessa skivor begriper inte ett dugg om någonting. Allt det är redan förbi.
Spotify-lyssnarnas försök att säga något om sin musiksmak är tyvärr bara trist: En mejlad låtlista. Vilka vibbar ger det? Skrytet blir alltför uppenbart, det blir pinsamt.
Snart är vi där med böckerna. Hallå! Här är min lista över digitala titlar. Dessa filer har danat min personlighet! Kolla in min avancerade smak.
De mest desperata kommer att ha projiceringar på vardagsrumsväggen, där titlarna på alla e-böcker de gärna haft i hyllan rullar förbi.
På Bokmässan kommer folk att dela ut utskrifter av vilka e-böcker de läst.
I väntan på detta, och som en föraning om vad som komma skall, försöker de hippa redan nu profilera sig med det enda som återstår: Den tekniska manick de läser på. Eller försöker läsa på.
Läsplattorna är tyvärr inte sexiga nog än, även om trängseln runt den första varianten som säljs i Sverige, Nuut, är stor. Hade det funnits en Kindle att flasha med hade varenda smart ung förläggare i grå kavaj och pomaderat hår gjort det.
Nu får de nöja sig med en Iphone, bokbranschens måste-pryl nummer ett.
Och: den går att läsa böcker på! Säger de.
Jodå, jag har en själv.