Tillbaka

Detta är en pudel

2009-10-02
För drygt ett och ett halvt år sedan startade vi arbetet med att skapa en ny webbplats. Ute i god tid alltså. Jag var projektledare. Allt gick på räls. Tänkandet och designen tröskades f...

Ettor och nollor


För drygt ett och ett halvt år sedan startade vi arbetet med att skapa en ny webbplats. Ute i god tid alltså.

Jag var projektledare. Allt gick på räls. Tänkandet och designen tröskades fram och åter. Tillslut satt allt som en smäck.

Dags för teknikbyråns intåg. Och dags att börja oroa sig för förseningar.

Deadline för den nya webbplatsen i en betaversion var satt till 1 september. Den publika premiären av sajten var utlyst till den 23 september, dagen före Bokmässan i Göteborg.

Som journalist kan jag stava till deadline, och vet att det finns sådana som man helt enkelt håller. Det här var en sådan. Jag tjatade på teknikerna om detta.

Men redan natten till den 2 september sov jag oroligt. Teknikerna hade problem med importen av all data från vår gamla server. En vecka gick. Men allt skulle ordna sig, sa de.

Jag trodde dem... inte. Jag började ställa frågor och krav. Såg det ena löftet efter det andra brytas.

Jag vädjade, gnällde, ropade, skällde. Mot slutet egentligen bara skällde. Inget hjälpte. Det blev mässfall (ursäkta vitsen).

Två och ett halvt dygn efter utsatt tid – i Bokmässans eftersvall, som en läsare fyndigt uttryckte det – lanserade vi nya SvB.se.

Inte mycket fungerade.

De tre veckor vi skulle ha haft på oss för korrigeringar, också ett namn jag kan stava till, blev ingen tid alls.

Sidan var nerlusad av länkar som inte funkade, topplistor som inte syntes, recensioner som inte gick att söka i, kalendrar som inte visade några evenemang, nyhetsbrev som inte gick att skicka, artiklar som försvunnit.

You name it.

Som projektledare skulle jag lagt in fler kontrollstationer, haft ännu tidigare deadline, varit ännu vaknare för tidsoptimister. För detta ber jag oförbehållslöst om ursäkt. Samt slipar knivarna inför debriefingen med teknikerna.

Sidan då? En hel del är kvar att göra, men nu börjar vi faktiskt närma oss något som ser ut som det var tänkt.

Mycket tack vare uthålliga och nyfikna besökare som skickat uppmuntrande och påpekande mejl.

Fortsätt med det, så kommer SvB.se bli vad vi lovade: Bok-Sveriges hjärta.

Vi behöver er mer än någonsin.