Tillbaka

Din tid har kommit

2010-03-26
Är du kvinna? Ung? Aldrig blivit publicerad tidigare? Har tre superbra idéer till tre superbra tonårsromaner?Grattis, då har din tid kommit nu.   På årets Bolognamässa stod...

Är du kvinna? Ung? Aldrig blivit publicerad tidigare? Har tre superbra idéer till tre superbra tonårsromaner?
Grattis, då har din tid kommit nu.

 

På årets Bolognamässa stod unga vuxna i fokus. Och bland de kontrakt som skrevs, inför och under själva mässan, är en sak klar: unga vuxna-trilogier, skrivna av unga vuxna kvinnor, är hetare än hetast.

 

18-åriga debutanten Alexandra Adornettos Halo-trilogi fick stor uppmärksamhet.
25-åriga debuterande Lauren deStefano fick ett fett förskott för sin The Last Chemical Garden, den första delen i unga vuxna-trilogi.
Ett rekordstort förskott fick även Josephine Angelini för sin Starcrossed-trilogi.
Debuterande Lila Fines unga vuxna-roman Vixen, den första delen i The Flappers trilogy, var också populär.
Likaså Ashes, första delen i en dystopisk trilogi, skriven av Ilsa J. Bick.
Och Beth Revis debutroman Across the Universe, den första delen i en science fiction-trilogi, såldes bland annat till Storbritannien, Tyskland, Frankrike och Grekland.
Och Kersten Hamiltons trolltrilogi Tyger Tyger

 

Ja, listan fortsätter. Och fortsätter. Och fortsätter.

 

Vad trilogierna handlar om verkar inte vara så noga, så länge huvudpersonerna är unga vuxna, och målgruppen är unga vuxna.

I Ashes tar elektroniken sin hämnd på mänskligheten. Flapperstrilogin utspelar sig i 1920-talets jazziga Chicago. Tyger Tyger beskrivs av agenten som en ”sexig trollbok”. I Across the Universe vaknar en tonåring 50 år för tidigt ur sin kryokammarsömn. Starcrossed handlar om grekisk mytologi. Halo om änglar.

 

Anything goes, helt enkelt, så länge det verkar bra. Och så länge det levereras i tre volymer.
Och så länge det kan tänkas tilltala Stephenie Meyers läshungriga fans. För trots att den enorma Twilightsuccén faktiskt var en kvartett, så verkar även marknaden för trilogier ligga vidöppen.