Tillbaka

En bokhylla i huvudet

2010-04-27
Sedan lite mer än en månad tillbaka är jag praktikant på Svensk Bokhandel som den avslutande delen av magisterkursen i Förlagskunskap på Stockholms universitet. Eftersom jag sedan ett år tillbaka...

Sedan lite mer än en månad tillbaka är jag praktikant på Svensk Bokhandel som den avslutande delen av magisterkursen i Förlagskunskap på Stockholms universitet. Eftersom jag sedan ett år tillbaka även har en magister i journalistik så tyckte jag att det passade bra att göra praktik här, där jag kan kombinera kunskaper ifrån mina båda utbildningar.

 

Som praktikant får jag prova på allt ifrån att åka till soptippen med en uttjänt kopiator till att intervjua tecknaren Nina Hemmingsson på mysigt fik i Midsommarkransen. Bara idag har jag lagt upp recensioner på hemsidan, genomsökt nätet efter landsflyktiga svenskar inför ett ännu ”hemligt” researchprojekt samt hjälpt till med att bära hem glass till en vårfrossande redaktion.

 

Under den tid som jag har varit här har klassiska praktikantmissöden som att tömma diskmaskinen på smutsig disk och att under första veckan dricka upp kontorets lager av bryggkaffe blandats med livsfara. Första dagen fick jag i uppdrag att sortera om de samlade årgångarna av Svensk Bokhandel, stora tunga volymer som väger multum. Efter att ha spikat i nya hyllplan började jag att pressa in de tjocka luntorna. Min iver över att utnyttja hyllutrymmet till max slutade dessvärre med att hyllan kollapsade över mig. Hela 1950 - talets arkiverade nummer av tidningen var nu spridda över golvet tillsammans med en förstörd bokhylla, men som ett under överlevde jag utan en skråma (jag kan tänka mig löpsedelsrubrikerna: Praktikant i LIVSFARA, fick utföra farligt arbete utan säkerhetsanordning).

 

Det är knappast den start som du vill ha på din praktik men å andra sidan är allt nu en enda lång nedförsbacke, där allt går som en dans. Du slår bara sönder en bokhylla fylld av gamla nummer av Svensk Bokhandel en gång i ditt liv!