En helg i Borrby Bokby
kby, eller en Book Town som de kallas internationellt, är en liten lantlig ort med många antikvariat och andra butiker som säljer begagnade böcker, belägen i ett vackert landskap – i Borrbys fall Österlen, dit författare flyr för att finna sinnesro.
Borrby Bokby är ett Leader-projekt – ett projekt för att skapa möjligheter på landsbygden. Det drog i gång i våras, initiativet togs av Peter Bodén, som drivit antikvariat i byn under tre somrar. Om Peter Bodén ordnade med bokhandlare som ville driva antikvariat, så skulle Gunnel Ottersten, ordförande i företagarföreningen, ordna med lokaler i byn. Gunnel Ottersten blev projektledare, och i början av november blev Borrby upptagen i International Organisation of Book Towns.
Efter en lyckad sommar har Bokbyn, precis som resten av Österlen, gått in i en vinterdvala. Bokhelgerna är ett försök att hålla Bokbyn vid liv även under vinterhalvåret, som på Österlen börjar redan i slutet av september – efter Kiviks Äppelmarknad. De äger rum första helgen i varje månad, då håller antikvariaten öppet 11.00 – 15.00 och på lördagskvällen är det pubkväll på vandrarhemmet.
Så är det sagt.
Men under mitt besök i Borrby Bokby ska jag märka att både antikvariatsinnehavarna och Borrbyborna sviker; att man lever på minnen av sommaren som varit och drömmar om den sommar som ska komma.
På lördagen var alla antikvariat utom ett stängda. Visst, de hade öppet på söndagen. Men det var sagt hela helgen, inte halva. Dyngsur, vindpinad och besviken drog jag fram längs med gator kantade av stängda antikvariat.
Antikvariatsinnehavarna har svårt att driva sin verksamhet under vintern, och de har andra antikvariat att se till, i Uppsala och Stockholm. Men en helg i månaden, kom igen! Att inte ens bemöda sig med att ha öppet, fast det var sagt så. Har man inte själv möjlighet att vara där så borde man anställa någon från Borrby att stå butiken. En eloge till Marianne von Baumgarten-Lindberg, vars barnboksantikvariat Barnens Bokhandel hade öppet hela helgen, och där jag fick torka och bli varm.
Det finns engagemang i Borrby, många av dem som är aktiva i Bokbyn är optimistiska entreprenörer, bokälskare som tror på litteraturen och landsbygden. Men Borrbyborna är svårflörtade, får jag höra, de anser att Borrby är en by medan Bokbyn är en helt annan by – något larvigare.
Det bor ungefär 1 200 människor i Borrby med omnejd, men på pubkvällen är vi bara sju personer, inklusive föredragshållaren. Föredraget handlade inte ens om böcker, utan om Borrby och fotboll. Visst, vandrarhemmet saknar utskänkningstillstånd, men maten är fantastisk och lokalen likaså.
Borrbybor! Nästa bokhelg bör ni gå man ur huse, oavsett väder. Anamma ert kulturarv, köp en bok av Fritiof Nilsson Piraten – eller er alldeles egna skald, Theodor Thuvfesson, som står byst i byn. Visa antikvariatsinnehavarna att det är mödan värt att hålla öppet. Gläds åt att det händer något i er by! Rikedomen är stor. Ni har litteraturhistorien samlad på Köpmannagatan.
Och er som är engagerade i Bokbyn, och som jag hade nöjet att träffa under mitt besök i Borrby, vill jag uppmana att fortsätta kämpa. Genomför era idéer, gör det omöjligt för alla boende i Borrby att inte vara en del av Bokbyn. Bjud in galna författare och konstnärer! Berätta byns historier: om John Steinbecks besök och om Nackastatyn. Var inte överlägsna. Bygg inte murar med böckerna – bygg broar.
Och håll ut, det kommer bli sommar igen.
Vad tyckte du om artikeln?