Tillbaka

GÄSTBLOGG: Bågnande böcker och trasiga naglar!

2016-01-22

Det är torrt i Kiruna. Det märks på böckerna som kommer till oss. De bågnar. 

 De kommer i sina paket från Förlagssystem, Samdistribution och mindre förlag och ligger där platta och fina. Tills de nås av värmen i bokhandeln och poff! Bågnar! Vi har ringt och kollat med förlag, tryckerier och andra bokhandlare som säger att visst, vissa böcker har bågnat även hos dem men inte alls i samma utsträckning som vi beskrivit. Nåja, i många fall vänjer sig böckerna och stillar sig i hyllorna. Vi brukar säga till våra kunder att de lägger sig när de funnit sina hem. Annars får de komma tillbaka med dem så skickar vi dem i retur. Vi blev lite stressade i början, nu ler vi mest och tycker det är lite charmigt. Som om böckerna hade ett eget liv, förutom de historier de innehåller.

På grund av torkan spricker naglar lätt, ni vet, de liksom flisar sig! Är man dessutom bokhandlare finns det två svåra nagelperioder under året. Julhandeln och retur-tiderna. När prislappar ska pillas bort före presentinslagning har naglarna det tufft. På vissa omslag lossnar prislapparna lätt, på andra går man en hård match mot dem. De omslag som nu varit poppis ett tag, de där vaxliknande, mjöliga omslagen är knepiga. Visserligen lossnar lapparna hyfsat lätt men sedan ligger det kvar en klistrig hinna som vi försöker få bort med vitt suddgummi av högsta kvalitet. När vi skickar böcker i retur till förlagen två gånger om året är detta ett stort bekymmer. Hur ska det gå i år? Hur många omslag förstör vi när vi försiktigt krafsar bort prislapparna? Hur går det för huden just under nagelvingen, kommer den att ömma så mycket att man måste byta klösfinger? Svåra frågor.

Jag testade att förstärka mina naglar hos en god vän som är nagelterapeut. Det blev ju snyggt, men helt omöjligt att jobba med. Naglarna gick visserligen inte av när jag klöste men de var så tjocka att jag inte kom in under prislappen. Jag var tvungen att använda verktyg för att få bort dem, ja herregud vilka problem!

Det är dags att avrunda mitt uppdrag som gästbloggare och jag vill tacka för de fina kommentarer vi fått efter dessa inlägg. Det är så roligt när man får respons på vad man gör, då vet man om man tänkt rätt eller fel. Ibland kan responsen komma i form av en fråga från en Gällivarebo som åkt 12 mil enkel väg för att, bland annat, besöka oss och som sörjer sin numera nedlagda bokhandel: ”När öppnar ni filial i Gällivare?”.

Först ska vi flytta Kiruna. Sedan ska vi flytta bokhandeln. Sedan får vi se…

 Läser i dag: De osynliga av Roy Jacobsen. Vackert om att leva i ett kargt, nordligt klimat där det enda sättet att överleva på är att anpassa sig efter naturen.