Tillbaka

GÄSTBLOGG: Ett nytt år, ett nytt bokår!

2016-01-13

Så kom då en hel arbetsvecka utan en massa halva dagar och helgdagar! Vi dammtorkar och stuvar om i butiken, känner oss nöjda med julhandeln och bokar flygresor ner till vårens inköpsmässor söderöver. Småpratar med kunder som man under december månad endast hunnit nicka glatt åt. Nu ska julens läsning avhandlas! Vad strecklästes med en glöggmugg i handen? Var Nobelpristagaren så gripande som alla sagt? Blev julklappsboken en hiss eller diss?

“Att driva bokhandel i Kiruna, vad gör det speciellt?”, är en fråga vi får då och då. Tjaa, förutom att vi måste räkna med minst en extra dag på leveranser, att många av våra kunder är flerspråkiga (vi har minoritetsspråken nordsamiska, finska och meänkieli i hyllorna), att det är skönt med en extra kofta i butiken när den 30-gradiga kylan sökt sig till oss och att midnattssolen gör att våra böcker bleks oerhört snabbt i skyltfönstret under sommarhalvåret? Allt sådant är ju världsliga saker.

Mer spännande är att vi måste fundera på hur våra lokaler ska se ut i Nya Kiruna. Alla butiker i nuvarande centrum ska inom fem år flyttas tre kilometer öster om den nuvarande stadskärnan. Detta på grund av att LKAB:s brytning av järnmalm orsakar vissa markdeformationer och av säkerhetsskäl måste vi då flytta bostäder, offentliga institutioner och kommersiella lokaler. Det är inget vi på Kiruna Bokhandel gråter över, vi kan däremot tycka att det känns lite spännande att få vara med om denna historiska händelse. Efter att nu ha varit igång i drygt fyra år tror vi oss veta att Kiruna behövde en bokhandel och att vår plats i staden är given!

 

Läser idag:

Vi är alla helt utom oss av Karen Joy Fowler, Ugglans Månadspocket just nu, en bok som väcker en hel del frågor utan att lämna svar. Eller?

 

(Kirunas nya handelsgata. Skiss av White Arkitekter och Ghilardi Hellsten Arkitekter.)