Tillbaka

GÄSTBLOGG: Författarna är min familj

2017-02-28
Foto: Olle Enqvist

Jag hejade så på En man som heter Ove. Inte bara för att den är ett utmärkt exempel på en bok som blir film. För det är den. Utan för att den också är en historia som berör mig djupt.

Utvecklingen de senaste tio åren har varit otrolig vad gäller just böcker som blir film. Vägen dit är dock krångligare och betydligt långsammare många gånger än vad många tror. Att få filmdealen och börja ett samarbete med ett produktionsbolag är bara första steget i en lång process. Sedan ska det fixas med finansiärer, manus, andra produktionsbolag. Det är inte sällan en option förnyas om och om igen år efter år utan att något egentligen händer. De stora succéerna går det snabbare med, naturligtvis. Men det är en spännande ny värld som smälts samman med bokbranschen och nu jobbar i symbios med denna.

Om vi går tillbaka till En man som heter Ove. Filmen får mig att tänka på min egen familj och vår historia. Visste ni att jag är svensk/chilenska till exempel? 1973 fick min fantastiska mamma och mina bröder Peter och Patric fly hals över huvud tillbaka till Sverige. Kvar blev mannen hon älskade, mannen hon aldrig visste om hon skulle få träffa igen. Kuppen i Chile förändrade ALLT! Men vi hade tur, bara ett par månader senare kom han till Sverige med min bror Yayo. Utan att tveka en sekund öppnade min mormor upp sitt hem för mannen med det svarta håret, svarta skägget och de snällaste ögonen i världen. Jag undrar så vad hon tänkte när pappa en dag helt sonika började äta upp chilifrukterna från hennes planta på matbordet, den som hon hade som prydnad.

Mina erfarenheter har gjort att jag som agent aldrig skulle kunna representera någon jag inte tror på eller kan ställa mig bakom. Att kunna backa upp och vara stolt över sin författarlista är avgörande för mig. Författarna jag jobbar med är en del av min litteraturfamilj. Tillsammans lägger vi upp strategier, diskuterar manus och drömmer om att erövra världen. Hur mycket eller hur lite man vill ”använda” sin agent är upp till varje författare. Det viktigaste att komma ihåg dock är att agenten är en förlängning av författaren.

Jag jobbar för, med och åt mina författare.