Tillbaka

Gästblogg: Fusk är inte min grej

2010-10-22
Nina Wadensjö gästbloggar om att räkna stegen på Frankfurtmässan   Tisdag. Är ordentlig och ambitiös – det här projektet ska jag klara! Startar stegräknaren när jag sitter på planet, inte ett s...

Nina Wadensjö gästbloggar om att räkna stegen på Frankfurtmässan

 

Tisdag. Är ordentlig och ambitiös – det här projektet ska jag klara! Startar stegräknaren när jag sitter på planet, inte ett steg ska räknas på svensk mark. Tar taxi till mässan, lämnar stora väskan på kollegornas hotell nära mässentrén. Bygger monter – borde inte bli så många steg tänker jag, men där tar jag fel. Inne i vår lilla monter trampar jag runt, runt och packar upp böcker och säljmaterial. Överraskande många steg. En korv i solen utanför mässan, sen rask promenad ner till några första möten på Frankfurter Hof. Därefter dags att ta mitt lilla handbagage och försöka hitta till det hostel som jag ska bo på första natten – hmm... Moselstrasse. Jag hittar ju så bra i Frankfurt – tror jag – men det visar sig att jag får irra nästan en timme i Red Light District innan jag hittar rätt hostel. Konstigt att man känner sig så trygg när man är där bland sexklubbar och knarkhandel, det är som om starka och tysta krafter kontrollerar området – ingen risk att man blir rånad som det kan vara i de ödsliga affärskvarteren. Lite fler steg blev det under kvällen eftersom jag även gick fram och tillbaka till en italiensk restaurang där jag åt middag med en dansk förläggare. Summa: 16 258 steg, 11,5 km.

 

Onsdag. Överger mitt trevliga hostel (Five Seasons Hostel – kan varmt rekommenderas för den mycket sparsamma) och vandrar raskt till mitt hotell –femstjärniga Hessischer Hof (ja, vi fick rum jättejättebilligt i december förra året, det billigaste hotellrum jag bokat nånsin i Frankfurt). Ansluter till kollegorna som äter frukost, här erbjuds såväl äkta champagne som japansk frukost för den som är hågad. Frossar i jordgubbar, tyska korvar och annat som kan ge energi för dagen. Men det visar sig bli en gångmässigt lugn dag, många av mötena har jag i vår egen monter – jag både köper och säljer rättigheter i år. Köttbullemottagningen i svenska montern ger inte heller många steg. Hotellet ligger bara några få steg från mässan, därefter går vi till en restaurang bara några hundra meter bort. För att bättra på statistiken tar jag en rask promenad till Frankfurter Hof där jag träffar många trevliga branschkollegor. Några mindre trevliga också, det påminner mig om att det var riktigt lättsamt och trevligt att arbeta inom politiken.

Summa: 16 208 steg, 11,5 km igen!

 

Torsdag. Fusk är inte min grej säger jag till alla glada och vänliga människor som erbjuder sig att bära stegräknaren när jag nu gnäller lite över att sitta still i Alfabetas egen monter en hel dag. Bara säljmöten alltså, men jag har en timmes lunch och passar på att gå ut på en promenad i något som känns som sensommarsol. På kvällen blir det taxi till min favoritrestaurang i Frankfurt – Zum Adolf Wagner – där vi äter enorma mängder kött, surkål och apfelstrudel. Till det gigantiska krus fulla med apfelwein (dock utspätt med mineralvatten, annars är det odrickbart). Därefter den vanliga vändan till Frankfurter Hof, denna gång ett kortare och odelat trevligt besök. Promenad till vårt hotell vid mässan. En vanlig dag i Frankfurt helt enkelt...

Summa: 17 862 steg, 12,6 km.

 

Fredag. Säger farväl till mitt 30-kvadratmeters superiorrum med utsikt över hela Frankfurt. Så här får jag nog aldrig bo igen. Har hunnit festa loss genom att dricka en (ja, EN) cola light från gratis-minibaren. I dag blir det mer som en vanlig mässdag, jag ska alltså springa runt betydligt mer än när jag främst haft säljmöten. Det är köpmöten i agents center och i hall 8 som gäller, med en del avstickare i hall 6 som omväxling. Vår engelska scout har bokat mötena bra, så det är inte löjligt mycket spring mellan hallarna, men ändå. Lunch har hon dock inte lagt in i schemat, så jag känner mig lite yr framåt eftermiddagen – en salt kringa är inte en fullvärdig måltid. Sista mötet i hall 8 klockan 18, sedan städning av montern och avresa till flygplatsen där jag slänger i mig en sallad. Kollar på stegräknaren när jag satt mig tillrätta på planet kl 21.40.

Summa: 20 519 steg, 14,5 km. De flesta av dem i högklackat!

Nina Wadensjö

 

Fotnot: Nina Wadensjö var en av testpersonerna som deltog i SvB:s stegräknarexperiment på Frankfurtmässan.

Två förläggare, en agent, en handläggare från Svenska Institutet samt två journalister försågs med varsin stegräknare.

 

Vill du veta vem som gick längst?

Läs mer om experimentet i artikeln Med rätt till trötta fötter i Frankfurt i SvB nr 17.