Tillbaka

GÄSTBLOGG: ”Har du hittat något?”

2016-04-06

Efter två dagar på mässan har jag hört presentationer av många, många manus.

Vissa agenter är riktiga stjärnor på att presentera sina titlar, de agenter jag gillar bäst är de som har valt ut ett par titlar att prata om. De jag gillar minst är de som går igenom hela pärmen, titel för titel, oavsett om de passar in på vad jag sagt att jag letar efter. För hur jag än gör så säger jag ja, vi kollar gärna på den, lite för ofta. Så om ett par veckor är det läsa, läsa, läsa som gäller.

Jag får ofta frågan om vi köper något under mässorna. Och nej, det gör vi inte. Jobbar man med textböcker är det i stort sett omöjligt att bara efter en pitch och en snabbtitt avgöra något om bokens kvaliteter. Enda gången jag kan påminna mig att det har hänt var för många år sen när Madonna hade gjort ett par bilderböcker, och hennes agenter bokstavligen sprang omkring bland förlagen på mässan och hämtade in bud. Inte heller köps det särskilt mycket före mässorna när det kommer till barn- och ungdomsböcker. Men ibland händer det.