Tillbaka

GÄSTBLOGG: Hejdå London. Hej Berlin!

2016-04-20

Nordin Agencys Anna Frankl förbereder sig inför romancemässan LoveLetter Convention i Berlin. Men först måste hon jobba undan det sista från bokmässan i London.

Bokmässan i London är över och nu kan vi äntligen vila. Ha, tänker jag som inte släppt min telefon ur sikte sedan vi lämnade mässlokalerna i Olympia. Det har varit en otroligt rolig men hård vecka där jag som agent fått träffa massvis med gamla och nya ansikten från hela världen. Vilket privilegium det är. Att få resa över jorden och jobba med de böcker och författare som man älskar. För varje år, över 7 nu, som jag jobbat blir jag mer och mer fascinerad över vilken passion bokbranschen rymmer. Människorna som vi har kontakt med dagligen är helt tokiga i böcker, bra som dåliga, litterära som kommersiella. Och det, går jag igång på. Att få vara med och föra samman rätt person med rätt bok för att sedan se den boken få vingar är en helt otrolig känsla. När jag sedan kan göra det på internationell nivå, ja, då är det obeskrivligt kul.

Men, jag gör en utvikning. Tanken är att jag ska prata om vad som är prio för mig just nu. För, som sagt, trots att mässan i London tagit slut är inte mitt jobb över. Förutom att avsluta en auktion i Frankrike för vår danska deckarförfattare Anna Ekberg är det en bokgenre som upptar mina tankar. En genre som länge förkastats som ytlig och tantsnuskig men som faktiskt rymmer ett oanat djup.

Det är så klart romance, jag menar. En genre som i mångt och mycket vågar stå upp för olikheter, utmana normer och vara jämlik. Visst, det är inte alla böcker vi pratar om nu men det finns en rörelse och den växer, hela tiden.

Jag ska erkänna att jag för ett par år sedan inte hade så bra koll på detta och gärna gick i fördomsträsket. Sen fick jag chansen att följa med författaren Simona Ahrnstedt på RWAs (Romance Writers of America) årliga mässa. Det var verkligen spännande, att få se alla dessa eldsjälar dela med sig av sina kunskaper och sin glöd. Det skrattades, det ifrågasattes och det suktades (mest efter nya böcker så klart). En värld av intressanta nya fenomen öppnades och jag blev ”hooked” på passionen som genomsyrade allt som skedde på mässan.

I dag är det onsdag och bara två dagar kvar innan jag lämnar Sverige för Berlin och LoveLetter Convention (Tysklands svar på RWA). Återigen ska Simona och jag inta en romancemässa men denna gång kommer vi dessutom delta aktivt. Jag kommer vara med på workshops och paneler för att prata om mina erfarenheter när det kommer till att lansera svensk romance, en liten men naggande god genre som har börjat växa sig fram på marknaden. Den kanske inte kan jämföra med det svenska deckarundret än, men till sommaren lanseras Simonas första nutida romance i både USA och England. Och, vem vet vilka vågor som sätter igång då?