Tillbaka

GÄSTBLOGG: Hur ska vi kunna visa vår utsökta smak?

2016-11-22
Foto: Sandra Löv

Första gången jag lyssnade på en ljudbok kändes det som att någon läste en saga för mig. Vilken känsla! 

Inte visste jag att jag hade saknat högläsning så mycket och inte visste jag att den fanns så nära till hands. När jag väl börjat lyssna kunde jag inte sluta så när jag anställdes på Storytel hade jag lyssnat på cd-böcker i bilen i åratal. Tidigt ute men ändå så hopplöst efter. Att lyssna på böcker via mobilen tyckte jag verkade lite krångligt. Om någon hade laddat ner en app och satt igång mig hade jag säkert börjat mycket tidigare.

Nu lyssnar jag på böcker överallt och inser att det förstås är det folk på stan och på pendeltåg och tunnelbana gör. Och jag som nästan hade börjat tro att allt färre läste böcker. I själva verket hade de fått ännu en möjlighet att tillgodogöra sig dem.

För många år sedan pratade jag med en långtradarchaufför som inte hade läst en enda bok som vuxen, det vill säga innan ljudboken kom. Han sa själv att den öppnade nya världar och han hade aldrig tråkigt på jobbet. Det här med långtradarchaufförer och ljudböcker är allmänt känt, men en sak han sa förvånade mig. Han lånade de flesta ljudböckerna på bibliotek, men de han tyckte allra bäst om köpte han och ställde in i en bokhylla (detta gäller alltså cd-böcker), inte primärt för att lyssna på dem igen utan för att han blev glad av att se dem, för att de påminde honom om känslan när han lyssnat på dem. Och så ville han visa för andra vilka böcker han gillade.

Tänk alla dessa bokhyllor och skivbackar vi undersökt hemma hos varandra, alla dessa bokomslag vi tjuvkikat på på tunnelbanan. Hur kommer vi att göra när ännu mer böcker och musik streamas? Hur ska vi då kunna visa vilken utsökt smak vi har?