Tillbaka

GÄSTBLOGG: Julafton varje dag

2016-12-14
Foto: Privat

Jag blir lite förvirrad varje gång det pratas om dagligvaruhandel och sällanköpshandel, och att böcker räknas till sällanköpshandel. Minst en gång i veckan är väl inte “sällan”?

Man hade kunnat tro att efter nio år på SF-bokhandeln, 15 år totalt som bokhandelsmedarbetare, så kanske det skulle klingat av, det där att det är julafton varje gång vi får leverans. Så är det inte. Det är fortfarande varje dag “Oooh, vad har vi fått i dag?”

För det mesta är ju större delen av leveransen påfyllnad av ordinarie sortiment. Men även det kan väcka boklycka. Om vi har beställt om någon av mina favoritböcker så betyder det att vi har sålt en, att någon har köpt den och kanske redan börjat läsa och kanske kommer att tycka lika mycket om den som jag gjorde!

Men ännu bättre är ändå nyheterna. Dels de jag visste skulle komma, som jag längtat efter i månader och som äntligen ska få följa med mig hem (och för all del oftast läggas i Att läsa-hyllan, men där är de i gott sällskap). Dels de vi inte hade en aning om. “Men åh, vad är det här för vacker bok?!” “Kolla, nån har gjort en antologi om det här!” “Wow, en debutant som är rekommenderad av Ursula LeGuin!” Vissa dagar i uppackningen blir nästan “En till butiken, en till mig, en till butiken, en till mig …” Det är fortfarande lite julafton varje dag.