Tillbaka

GÄSTBLOGG: Nytt pris på Bokmässan

2017-04-27

I dag har jag haft samtal med International Publishers Association (IPA) i Geneve. Vi har talat om detaljerna kring utdelningen av deras pris Prix Voltaire på årets mässa.

Priset tilldelas en person eller en organisation som har på ett betydande sätt bidragit till försvaret och främjandet av yttrande- och tryckfriheten i världen. Priset gick 2016 till den saudiska bloggaren Raif Badawi. Det instiftades 2006 under namnet Freedom to Publish Prize, och bytte förra året namn till Prix Voltaire, som en hyllning till den franska författaren och filosofen som passande nog levde och verkade i just Geneve. Voltaire brukar förknippas med sentensen "Jag ogillar vad du säger, men jag är beredd att gå i döden för din rättighet att säga det."

Yttrandefrihet var huvudtemat för Bokmässan 2016. Det är ingen underdrift att konstatera att frågorna kring yttrandefrihet och dess gränser fortsätter att vara högaktuella även inför årets mässa.

Prix Voltaire och en handfull andra priser ska delas ut vid en galamiddag som är nyinstiftad för i år, och tidigare under dagen hålls ett seminarium i IPA:s regi. Det är ett av de 30-tal seminarier som handlar om yttrandefrihet, demokrati och tolerans, och som blir offentliga i samband med vårt programsläpp den första juni.

Årets tema för Bokmässan är bildning. Det anknyter bland annat till reformationsåret 2017 och Svenska kyrkan kommer att ha en större roll än vanligt på mässan. Temat tar sin utgångspunkt i litteraturens förmåga att låta oss dela en annan persons verklighet; i skolans, universitetens och bibliotekens uppdrag att förmedla kunskap om världen och ge färdigheter att kritiskt tolka den; i kulturens kraft att kanalisera erfarenheten av att vara människa.

I går hade vi besök av Svenska Akademiens kanslichef Odd Zschiedrich

 på kontoret och han talade om begreppet utifrån sin bok Vad är bildning och 100 andra jätteviktiga frågor (Langenskiöld). Ordet kom till svenskan via tyskans "Bildung" och kan definieras som ett livslångt förhållningssätt att med kunskap och fakta som grund dra egna slutsatser.

Som Ellen Key formulerade det: ”Bildning är det man kommer ihåg när man glömt det man lärt sig.”