GÄSTBLOGG: Same same but different
Det gjorde jag för drygt ett år sedan då jag fick ett lockande erbjudande om att börja jobba på Printz Publishing.
Jag hade då jobbat i nästan tjugo år i flygbranschen, så det var verkligen min comfort zone. Men när guldklockan för lång och trogen tjänst var inom några års räckhåll var det ju verkligen dags för take off från Arlanda och Swedavia, så att säga.
Och det var faktiskt ganska läskigt att helt plötsligt vara en rookie som inte alls har koll på branschbenämningar eller branschens heta snackisar.
Men ganska snart insåg jag att min osäkerhet var obefogad. Om man bara skrapar lite på ytan hittar man en lång rad likheter och paralleller mellan flygbranschen och bokbranschen.
Låt mig förklara:
I respektive bransch har vi kunder; ibland heter de resenärer och ibland läsare.
Produktproducenten är i det ena fallet ett flygbolag och i det andra ett bokförlag. För att resenärerna och läsarna ska kunna ta del av produkten behöver kund och producent länkas ihop, med hjälp av flygplatser eller bokhandlare.
Jag insåg även att införsäljningsprocesserna i respektive bransch också är tämligen lika varandra i formatet: Snabba möten där produkten ska presenteras på några minuter. I flygets värld sker det på den årliga konferensen World Routes då flygbolag och flygplatser möts och gör affärer genom möten i speed dating-form. Och i bokbranschen presenteras säsongens förlagstitlar på en tidsatt slot hos bokhandlarnas inköpsgrupper.
Alla branscher drabbas ju ibland av genomgripande, strukturella förändringar. Flygets värld vändes upp och ned då lågkostnadsbolagen poppade upp och totalt förändrade prissättningen av flygbiljetter, vilket gjorde att alla parter i branschen fick tänka om. Efter några kaotiska år har det landat (ursäkta ordvitsen) i nya serviceutbud på flygplatsen och dessutom ökar flygresenärerna igen.
I bokbranschen ser vi ju också stora förändringar. Då känns det ganska tryggt att ha varit med om något liknande tidigare och veta att det ofta kommer något gott ur det som för stunden verkar rörigt.
Så även om det verkar vara ett stort steg att byta bransch så det är faktiskt same same but different.
Vad tyckte du om artikeln?