Tillbaka

GÄSTBLOGG: Var ligger turistbyrån?

2016-01-15

En dam och en herre kliver in i bokhandeln och kommer fram till mig där jag står och fyller på i bokhyllorna.

Damen frågar mig vart kemtvätten flyttat. Jag säger något tveksamt att jag tror att de lagt ner den, tyvärr. Då ber hon sin man kliva närmare och vända på sig, vilket han gör, om än något besvärad. Hon frågar mig vad jag tror att de ska göra åt fläcken på ryggen av hans dunjacka. Jag tittar på den stora fläck som breder ut sig i ett sytt veck och föreslår dem att gå till butiken där de köpte den och be om råd. Hon undrar om jag vet var de säljer sådana jackor då han fått den som present. Jag ger mitt förslag och de går nöjda ut ur butiken.

Kanske har många kunder en tanke om oss bokhandlare som personer med koll, vi läser ju så mycket! Kanske tycker vissa att boklådor står för trygghet, information och service. Om det är så, så gläder det mig. Vi tycker det är roligt att peka ut riktningen till närmaste brevlåda, stadens torg, Folkets Hus, Turistbyrån och kyrkan. Vi upplyser om hur man enklast tar sig till järnvägsstationen (som är tillfälligt flyttad en bit utanför centrum innan ett nytt resecentrum står klart i Nya Kiruna), vi kollar busstider till Icehotel i Jukkasjärvi och berättar om gruvturer till LKAB. Det ingår i vår service. Förhoppningsvis köper de en och annan bok också. Som kvinnan som nyss var inne och bara skulle köpa ett gratulationskort men gick ut med en kasse full av pocketböcker som hon plockat ihop efter att vi börjat prata om topplisteplaceringar.

Jag och mina kollegor står alla för olika smaker vad gäller vår läsning. Christine är allätare men hennes hjärta klappar lite extra för franska deckare och långa historiska romaner. Jessica, som för övrigt kan prata med våra japanska turister, läser gärna mangaböcker, böcker om hantverk och andra världskriget. Själv försöker jag bredda min tidigare något smala smak för sega, djupa romanbyggen genom att närma mig den breda kriminalgenren och även läsa fler ungdomsböcker. Vi får se hur det går med det under året!

Läser idag:

Ett tryntroll flyttar in av Sabine Büchner och Charlotte Habersack, Lind & co. En fin bok om främlingsfientlighet!

Inte lätt att få det här gänget på bild när det skrattas så mycket! Tora, Jessica och Christine på Kiruna bokhandel med för oss typiska böcker.