Tillbaka

GÄSTBLOGG: Vart tar alla böcker vägen?

2016-11-18
Foto: Ylva Sundgren

Louise Bäckelin skriver sitt sista gästbloggsinlägg för SvB. I det frågar hon sig vad man ska göra med alla böcker som man inte längre har plats för. Får man slänga dem?

Jag är på middag hos goda vänner och som alltid är mitt yrke och min bransch ett tacksamt samtalsämne som alla har en relation till. Den här gången börjar det med att min bordsgranne utbrister att han varit på tippen hela dagen och slängt en massa böcker. Jag vrider lite på mig.

Ja, han menar förstås inte tippen utan återvinningsstationen. Hans åldriga svärmor har fått plats på ett hem och hennes lägenhet ska tömmas och säljas. Det är hyllmeter efter hyllmeter med böcker. ”Hela Nationalencyklopedin i guldsnitt.”

Jag, som till helt nyligen arbetat nästan uteslutande med tryckta böcker, har väldigt svårt att slänga böcker. Jag älskar att ha kvar lästa böcker i hyllan och kunna gå tillbaka till dem om det är något jag vill kolla upp eller helt enkelt bara återuppleva. Böcker som rensas bort på grund av platsbrist hemma hos oss försöker vi skänka bort. Varje år hamnar en kasse böcker på Scouternas Julmarknad i vår förort. Men det är klart, när marknaden är över antar jag att de kvarvarande exemplaren körs till tippen. Då slipper jag åtminstone personligen vara den som slänger böcker. Ren självbevarelsedrift.

Men kanske håller digitaliseringen på att ändra mitt förhållningssätt. När all information finns tillgänglig på nätet så blir det känslomässiga bandet till den tryckta boken mindre. Eller? Kanske är det precis tvärtom – i och med digitaliseringen blir de tryckta exemplaren en särart värd att bevara?

Med denna fundering tackar jag för mig och för de här två veckorna. Nästa helg är det Scouternas Julmarknad och det är nu dags för mig att göra den årliga gallringen i bokhyllorna. Nationalencyklopedin i guldsnitt kommer dock att få stå kvar…