Tillbaka

GÄSTBLOGG: Vem skriver boken som betyder något, på riktigt?

2016-11-24
Foto: Sandra Löv

Bia Sigge, förläggare på Storytel Original, är gästbloggare på SvB.se. Läs hennes senaste inlägg om vikten av att – i dessa tider – sprida litteraturen.

Jag släktforskar i perioder. Mina förfäder är nästan utan undantag bönder och bergsmän. Just nu lyssnar jag på Timbuktus självbiografi En droppe midnatt och det är nästan outhärdligt att höra om hans förfäder som varit slavar när mina i värsta fall var pigor och drängar. Och det var bara under ungdomsåren, tills de övertog gården eller gifte in sig i grannens gård.

Timbuktus bok drabbar desto mer på grund av det världspolitiska läget. Men även om det kan verka nattsvart just nu så var det framförallt äldre som röstade för både Brexit och Trump. De yngre går åt motsatt håll, de har klasskamrater från världens alla hörn och allt fler inser att hudfärg och ursprung inte spelar någon som helst roll. Å andra sidan finns det de som tycker att jämställdheten gått för långt, som har rasistiska åsikter och som inte tror att människan ligger bakom miljöförstörelsen. Nu märker de att de förlorar mark och därför slår de med all kraft mot oss som förespråkar anständighet och solidaritet. Det pågår ett slags krig. Så känns det faktiskt.

Kopplingen till litteratur är givetvis inte det minsta långsökt. Det har visat sig att de som läser skönlitteratur har närmare till empati, så det är kanske viktigare än någonsin att sprida litteraturen. Tänk om någon kunde skriva en bok av Zlatan-magnitud, en som når ut så brett att ingen kommer undan och som får alla att inse människors lika värde och innebörden av medmänsklighet.