Tillbaka

GÄSTBLOGG: Vi betalar 1 900 per kvadratmeter - vad betalar ni?

2016-09-21
Foto: Annika af Klercker

Norstedts och Rabén & Sjögrens kommunikationschef Olle Lidbom bloggar om hur mycket det kostar att medverka på Bokmässan. Och vad det är som ändå gör det värt det.

• Nu ska jag avslöja en hemlighet. Vi betalar 1 900 kronor per kvadratmeter till Bok & Bibliotek för vår monter. Vi på Norstedts och Rabén & Sjögren har den näst största montern efter Bonnierförlagen. Har vi fått storkundsrabatt eller värnskatt? Diskutera i små grupper och kom gärna förbi och berätta vad ni betalar…

• Kvadratmeterhyran är inte den största kostnaden. Det är kostnaden för att ta personal till Göteborg i fyra dagar med boende, mat och resa. Vi bor på Hotell Heden där vi betalar smärtsamma 2 200 kr per natt.

• Den lättaste och roligaste utgiften är att bjuda hit våra författare - det är ju deras mässa! Att se en författare ta en selfie med sin bok och en skinande lycklig läsare från, säg, Vänersborg värmer - det är ju faktiskt därför vi åker hit.

• Någon drog ett djupt andetag över nyordningen att Rabén & Sjögren och Norstedts nu har en (1) gemensam monter. Jag svarar med ett citat ur Giuseppe Tomasi di Lampedusas Leoparden: "Om vi vill att allt ska förbli som det är, så måste allt förändras.”

• Puh! Var förbi vår nyförlösta monter igår tillsammans med Norstedts skönlitterära chef Susanna Romanus. Allt kändes stort. Det var en upprymd Olle som vandrade runt bland mässingslamporna och träden mellan de tomma bokhyllorna. Pallarna med böcker har kommit från vårt lager på Samdistribution. Klockan 9 ska vi packa upp böcker, äta räksmörgås till lunch, packa upp ännu mer och putsa till det sista innan vi slänger den nya Bokälskare mot rasism-kassen över armen och säger godnatt. Sedan börjar allvaret.