Tillbaka

GÄSTBLOGG: Vilken fantastisk grej

2016-05-31
Foto: Patrick Miller

”Har du börjat landa i rollen?” Frågan har ställts av många vänner och bekanta den senaste tiden. 

Det har snart gått tre månader sedan jag började som litterär chef och förläggare på Bokförlaget Atlas. Och jo, jag börjar sakta landa. Om man nu någonsin landar helt och hållet i den rollen? Det är ju inget yrke man kan läsa sig till. Det finns varken någon handbok eller arbetsbeskrivning. En kollega sa: ”Man mognar in i förläggarrollen”. En annan sa: ”Det handlar bara om fingertoppskänsla och intuition”. En tredje sa: ”Allt handlar om din personlighet”. Jag säger: ”Vilken dröm att få vara med och påverka den svenska bokbranschen och litteraturen”.

Den 14 mars slutade jag på Svenska PEN där jag under fem års tid arbetat med förföljda och hotade författare. Under dem åren hade jag ett citat av nobelpristagaren Mario Vargas Llosa på skrivbordet: ”För varje författare, varje penna och varje ord som får verka fritt, ökar också friheten för miljoner andra i samma land”. Det var en daglig påminnelse om vad vi höll på med.

Den 15 mars tillträdde jag den nya tjänsten på Atlas. Från Svenska PEN till förlagsbranschen. En ny värld, men ändå inte. Jag tog med mig lappen med Vargas Llosa-citatet. I grund och botten handlar det ju om samma sak – om berättelserna och rätten att skriva dem. Det är bara utgångspunkten som är olika. Till skillnad från många andra länder har vi en fantastisk grundlag i Sverige som tillåter oss att skriva skriva och trycka vad vi vill. I år firar den 250-årsjubileum. Vilken grej. Vilken fantastisk grej.

De författare som jag nu dagligen kommer i kontakt med har en helt annan frihet att uttrycka sig än dem som jag dagligen kom i kontakt med under PEN-åren. Våra författare kan utan några problem kritisera riksdagspartier och politiker, skriva ett transfeministiskt manifest eller ett skakande reportage om dödsolyckor på svenska arbetsplatser. Det låter kanske som självklara saker, men det är värt att påminna sig om det. Särskilt i dessa turbulenta tider där det var och varannan dag basuneras ut att vi har censur i det-här-landet-där-man-inte-får-säga-någonting-längre. Vilket skitsnack!

Snart tre månader på Sveavägen 61. Numera har jag ett till citat på skrivbordet. Som en påminnelse om den nya rollen. Gertrude Stein ord:  “There ain't no answer. There ain't gonna be any answer. There never has been an answer. That's the answer.”.