Tillbaka

GÄSTBLOGG: Vill ni göra en bokfestival med oss?

2016-01-21

När vi öppnade bokhandeln för drygt fyra år sedan hade vi en klar tanke om att inte bara kränga böcker till Kirunaborna.

Vi ville även skapa en litterär scen i staden, ge tillbaka något till alla som uppskattar böcker och läsande och inspirera ungdomar att möta litteraturen. Efter att ha ordnat några mindre författarframträdanden tillsammans med Kiruna Stadsbibliotek, där vi sålde böcker i bibliotekets lokaler, kände vi att det kunde bli något större. Intresset växte från besökarna och vi började spåna på olika idéer. Jag har förstått att det är ganska ovanligt med ett nära samarbete mellan den lokala bokhandeln och det kommunala biblioteket, men för oss har det blivit jättebra. Tillsammans har vi större resurser, både tids- och pengamässigt, och istället för att se varandra som konkurrenter tror vi att vi drar kunder/låntagare till varandra.

Vi har under tre år haft besök av författare såsom Björn Ranelid, Martina Haag, Fredrik Backman och Jan Guillou på Kiruna Bokfestival. I höstas hade vi dessutom världspremiär på Lars Keplers senaste bok Playground! Vi hade 1 000 besökare totalt under våra tre kvällsevenemang och det motsvarar, som vår ambassadör Åsa Larsson räknat ut, 100 000 stockholmare procentuellt sett! Det häftigaste är nog ändå alla de ungdomar vi når ut till under veckan, 2 500 elever kom i kontakt med litteratur tack vare festivalen i Kiruna. Gymnasieeleverna fick besök av Petter och Bea Uusma. Åsa Larsson och Ingela Korsell träffade kommunens alla femteklassare och berättade om PAX-böckerna (vissa åkte 20 mil enkel väg för att besöka oss!) och stadens förskolebarn var inbjudna till sagostunder i bibliotekets bokbuss. 

Tanken har varit att ta upp lite större författare för att ge Kirunaborna det där lilla extra, men intresset för den lokala litteraturen har varit så starkt att vi förra året testade att hålla en lokal bokmässa dit vi bjöd in författare från hela Norrbotten att komma och visa upp sig och sina böcker. Vi trodde att det kanske skulle komma fem-tio stycken men vi fick begränsa antalet till tjugofem då lokalen inte rymde fler! Nästa år hyr vi en större lokal och håller mässan en lördag istället.

Jag är medveten om att det kräver mycket av bokhandlare att ordna sådana här evenemang och jag har full respekt för alla som inte mäktar med det utöver allt man ska dona med i butiken under året, men jag vill tipsa om att kontakta biblioteket i kommunen och försöka få till ett samarbete. Då kan alla uppgifter delas upp efter tid och intresse. Vi gör inte festivalen för pengarnas skull, förra året gick vi plus minus noll. Vi gör det för alla besökare som stannar oss på stan för att berätta vilken upplevelse vi gett dem. För alla barn som kommer in i bokhandeln och vill köpa en bok efter att ha blivit inspirerade. För de fina tackbrev vi fått av författare som besökt oss och berättar om hur väl mottagna de känt sig. Dessutom har vi fått pris från näringslivet för vårt samarbete och tilldelats stipendier, det är också kvitton på att vi tänkt rätt.

Det värmer.

Vi är redan i full gång med att planera oktobers Kiruna Bokfestival och det kliar i fingrarna att få skriva vilka författare vi har på gång…