Tillbaka

Hej då, London

2014-04-07
I torsdags jobbade jag min sista dag i London. Åtminstone på ett bra tag. Det var sorgligt att vinka av kollegor och kunder, och butiken, i vilken jag investerat så extremt mycket de senast...

I torsdags jobbade jag min sista dag i London. Åtminstone på ett bra tag. Det var sorgligt att vinka av kollegor och kunder, och butiken, i vilken jag investerat så extremt mycket de senaste tre åren.

Men på det stora hela var det inget sentimentalt avsked. Det har varit givande år, men också hårda. Det känns i ryggen, och på andra ställen. Jag har förväntats driva en stor butik som om den vore min egen, utan hänsyn till arbetstimmar eller arbetsbörda, med varierande grad av stöd uppifrån.

Och det är precis vad jag har gjort.

Jag har lärt mig fantastiskt mycket och jag har träffat vänner för livet. Min uppfattning om vad det innebär att driva en bokhandel och sälja böcker har revolutionerats och totalt ställts på ända. Jag lämnar i många avseenden London mycket visare än jag kom.

Men det finns också saker som vi är överlägset bra på i Sverige, och som jag saknar. Till exempel arbetsrätt. Det varierar naturligtvis från företag till företag, men kraven jag haft på mig de senaste åren, och vad jag fått tillbaka i uppskattning, stöd, och delvis betalning, går inte riktigt ihop. Och de orden kommer från någon som älskar att jobba hårt.

Sedan är det också tröttsamt att ständigt vara utlänning. Även om ingen annan tänker på det. Jag tänker faktiskt inte på det själv särskilt ofta heller. Det är bara när jag kommer hem, eller får tillfälle att prata med andra svenskar i branschen, som jag inser hur mycket mer orubbligt mitt självförtroende är då. I England är det alltid en balansgång. Det är som om alla andra har ett ess i rockärmen som de kan dra fram när som helst, när jag minst anar det. Jag måste alltid vara på min vakt.

Dessvärre innebär det här beslutet även att jag tar avsked som bloggare hos Svensk Bokhandel. När ni läser det här befinner jag mig någonstans i Sydamerika, där jag under de kommande fyra månaderna kommer att resa, volontärarbeta och lära mig spanska. Och det finns nog tyvärr inte mycket bokhandelsrelaterat att rapportera om från Patagonien.

Sedan bär det av hem till Sverige. Äntligen! Jag tänker att jag ska försöka att inte jobba i bokhandel på ett tag, men så säger jag nu. Väl hemma får vi se hur länge jag lyckas hålla mig borta…