Tillbaka

Hur tänker Eva Swartz Grimaldi?

2015-03-24
Norstedts avtal med Bonnierägda Samdistribution känns obegripligt. Särskilt i historiens ljus. 2007 köpte Natur & Kultur 40 procent av Förlagssystem. Tillsammans med majoritetsägaren Bertil Wahlst...

Norstedts avtal med Bonnierägda Samdistribution känns obegripligt. Särskilt i historiens ljus.

2007 köpte Natur & Kultur 40 procent av Förlagssystem. Tillsammans med majoritetsägaren Bertil Wahlström var N&K:s dåvarande VD Eva Swartz Grimaldi arkitekten bakom affären, som var ett av flera stora projekt hon drev för att bygga en stark motvikt till Bonniers.

Bokdistributionen i Sverige behövde utvecklas. Det nya Förlagssystem skulle inte bara bli en viktig konkurrent till Bonniers Samdistribution. Distributionen skulle rationaliseras, bli snabbare och bättre. Förlag och bokhandel skulle få den service de behövde.

Fyra år senare kom kvittot på att tanken var riktig. KF lade hela sin bokverksamhet: Norstedts Förlagsgrupp, Akademibokhandeln, Bokus och Coop hos Förlagssystem som byggde nytt i Falun för att härbärgera de 22 miljoner böcker som skulle hanteras varje år.

För att understryka långsiktigheten i avtalet fick KF Media en plats i Förlagssystems styrelse, och hembudsrätt på aktierna ifall någon av de andra ägarna ville sälja.

Åtagandet för Förlagssystem var enormt och först 2014 gick företaget åter med vinst. Förlagssystem är nu vad Eva Swartz drömde om 2007: den centrala spelaren för bokverksamheten i Sverige och en konkurrrent till Bonniers.

Men mycket har hänt på åtta år. Med fallande bokförsäljning står Samdistribution med tomma ytor. Sedan förra sommaren har de aktivt letat nya kunder. De vill bli större och bättre. Samtidigt har Bonniers försökt sälja Samdistribution, men inte fått det pris de velat ha.

Eva Swartz Grimaldi har numera ny kavaj. Vad som var viktigt för åtta år sedan gäller inte längre. Då ville hon bygga ett starkt Förlagssystem och en utmanare till Bonniers. Nu är hon ordförande i Norstedts.

Innan Eva Swartz Grimaldi kom till N&K arbetade hon på Bonnierföretaget TV4. Den vd hon rekryterade till Norstedts, Otto Sjöberg, kommer från Bonnierföretag Expressen.

Det kanske är betydelselöst, jag hoppas det, men uppenbart känner hon inga betänkligheter över att vingklippa det Förlagssystem hon var med och gjorde starkt. Och ingen oro för att Bonniers nu blir den största distributören av allmänlitteratur i Sverige.