Tillbaka

I double-dog dare you!

2010-05-18
Jag besöker släkt i USA då och då och brukar alltid passa på att gå i den lokala bokhandeln: Borders i North Canton, Ohio. Vid något tillfälle var jag tvungen att uppge min mejladress för att få...

Jag besöker släkt i USA då och då och brukar alltid passa på att gå i den lokala bokhandeln: Borders i North Canton, Ohio. Vid något tillfälle var jag tvungen att uppge min mejladress för att få utnyttja en rabatt, och sedan dess får jag titt som tätt mejlerbjudanden från Borders. Det är allt från storlanseringar av böcker som aldrig kommer nå Sverige till pyjamaspartyn i samband med någon ny barnbok. Oftast klickar jag bara bort dem, men den här gången läste jag. Och blev klart impad.

10 Summer Reading Double-Dog Dare”, vad sjutton är det? Jo alla barn under tolv år uppmanas att läsa tio böcker under sommaren, vilka böcker som helst, fylla i ett formulär som signeras av en vuxen och ta med in till Borders, och så får de en gratis bok. Inte vilken bok som helst men det finns tio olika att välja mellan, och jag tycker alla ser spännande ut.

Vårt lokala bibliotek brukar göra något liknande på somrarna. Läs eller lyssna på fem böcker, fyll i en lista och skriv lite grann om varje bok, och få en bok gratis. Jag tycker det är världens bästa grej, vi släpar runt papperna hela sommaren och brukar lämna in dem skrynkliga och kladdiga på sista dagen. ”Få en bok” betyder välj en något skamfilad EBFA-bok ur en röd shoppingkorg som förvaras bakom lånedisken, men barnen tycker det är fest i byn.

Finns det någon bokhandel i Sverige som har ett sådant här erbjudande? Någon stor kedja kanske? Någon barnbokhandel? Om någon arrangerar lovar jag att mina barn hakar på. I double-dog dare you!