Tillbaka

Kanalintyg, måste man ha det?

2010-01-20
I morse var jag inbjuden till frukostseminarium på TS (Tidningsstatistik) på deras kontor i centrala Stockholm. Vi skulle få ”några intensiva timmars” utbildning i deras webbtjänst. Jag hade ing...

I morse var jag inbjuden till frukostseminarium på TS (Tidningsstatistik) på deras kontor i centrala Stockholm. Vi skulle få ”några intensiva timmars” utbildning i deras webbtjänst. Jag hade ingen aning om vad det var jag skulle på. TS för mig är något jobbigt en gång om året, vid årsskiftet när man har som mest att göra. Då ska jag plötsligt plocka fram en massa obegripliga siffror och fylla i dem i små rutor på ett otal blanketter. Sedan kommer en kille och sitter här en halv dag och ser att allt är rätt. Ibland frågar han om fler siffror. Jag blir svettig bara jag tänker på det.

Men detta är inte något sådant. Vi tar plats i ett litet rum, med tjusig lyxfrukost uppdukad och varsin dator. Vi lotsas långsamt och pedagogiskt genom en avancerad webbtjänst som de hoppas vi ska köpa in. Det är jag och sex andra från diverse tidningar jag i de flesta fall aldrig hört talas om. Alla med dyrare kläder, finare titlar och högre upplaga. Jag känner mig verkligen som en simpel redaktionsassistent i manchesterkjol och kofta. Hopplöst oinvigd i terminologin; Orvesto, hushållstäckning och A-läge. RS-medier, modulkarta och RPC. Kanalintyg, måste man ha det?

Jag har ganska många arbetsuppgifter på mitt bord. Då kan man kanske inte vara expert på allt. Men det finns i alla fall alltid saker att lära, det är ingen risk att man somnar vid skrivbordet. Släng hit en Orvesto bara!