Tillbaka

Letar jag efter en afrikansk kvinna?

2010-08-31
Ja, alltså, det gör jag ju i och för sig. Jag sitter och går igenom hur många afrikanska författare som översatts till svenska de senaste 40 åren, och letar då även efter dels förfat...

Ja, alltså, det gör jag ju i och för sig. Jag sitter och går igenom hur många afrikanska författare som översatts till svenska de senaste 40 åren, och letar då även efter dels författarnas hemländer, dels hur många av författarna som flyttat och bor i exil.

 

I mitt sökande hamnar jag på diverse författarhemsidor och webbplatser som listar afrikanska författare. Och på dessa hemsidor finns diverse annonser, varav påfallande många försöker tussa ihop mig med utländska – oftast afrikanska – kvinnor.

 

”Are you looking for african women?”
”Marry brazilian women!”
”Single ukrainian ladies”

 

Och visst, jag letar ju efter till exempel Fatou Diome och Charlene Smith. Men jag vill veta om de bor kvar i Senegal respektive Sydafrika.

 

Är det den moderna kolonialismens vingslag jag ser flaxa runt min research? Har annonsörerna listat ut att många av dem som besöker afrikanska hemsidor egentligen mest är ute efter att hitta en fru?

 

I nästa nummer av SvB kan du läsa om de afrikanska författarna. Garanterat fritt från kärleksannonser.