Tillbaka

Ni får väl skylla på mig

2010-11-12
Nu har Vårens Böcker gått till tryck. Puh, säger jag bara. Det känns som om jag läst korrektur till midnatt ungefär varenda kväll de senaste veckorna. Debutantporträtt i osatt form, debutantp...

Nu har Vårens Böcker gått till tryck. Puh, säger jag bara. Det känns som om jag läst korrektur till midnatt ungefär varenda kväll de senaste veckorna. Debutantporträtt i osatt form, debutantporträtt i satt form, reportage, innehållsförteckningar, förlagslistor och till sist register på längden och tvären. Och så själva annonserna, fast där kollar vi bara på skärm. Vuxenblocket hann jag inte ens med, det fick Annika kolla medan jag lyxade till det och gick på intressanta Adam Helms seminarium på universitetet.

 

I går gjorde jag ett misstag jag inte gjort sedan gymnasietiden, nämligen att tro att det går att på ett avslappnat men ändå effektivt sätt läsa korrektur i sängen. (I gymnasiet var det inte korr dock, utan läxor, men jag somnade ofelbart med lampan tänd, glasögonen på svaj och boken på magen.) Det funkade inte nu heller, jag somnade redan efter bokstaven A. Så registret fick panikläsas på tåget på morgonen och resten hjälptes vi åt med flera stycken på redaktionen medan budet som skulle ta de korrade sidorna till layout-Linn stod och stampade i hallen.

 

Det är frestande ibland att tänka ”Äh, jag skummar lite här, hur mycket fel kan det vara?”, men det är livsfarligt. Tre rader från slutet på den sista sidan jag korrade såg jag en grej som innebar att det stod fel boktitel på ett av debutantporträtten. Fel titel i ungefär 25 punkter, fetat, sådant är ganska skönt att hitta och hinna rätta till. Jag hoppas inte någon ser fler stora fel när katalogen slås upp på tusentals redaktioner, köksbord och läsfåtöljer runt om i Sverige den tredje december. I så fall får ni väl skylla på mig. Nu ska jag i alla fall göra något annat på nätterna ett tag. Sova till exempel.