Nya ord för branschen
Under 2010 dök det upp många spännande ord i svenskan; nya ord, gamla ord som fick en plötslig renässans, ord som fick en stor genomslagskraft, och som syntes överallt. Åtminstone under en period.
Och flera av de nyfödda orden ger en målande bild av bokbranschens 2010.
Hur ofta använde du till exempel ordet askmoln före april i år?
Genom Eyjafjallajökulls utbrott var askmolnet på allas läppar, i vägen för många flygrutter och lade därför sitt avtryck på en stor del av världen. Så även på bokbranschen. Bokmässan i London var den ödsligaste i historien. Exempelvis lyckades bara fem av de 300 inbjudna från årets fokusland Sydafrika ta sig till mässan. ”Det ekar. Jag skojar inte”, skrev Lasse Winkler som var en av den handfull svenskar som lyckades trixa med tåg och bil genom Europa för att nå Earls Court.
Inaskad var också det ord som Språkrådet lyfte fram som månadens nyord i april. Varje månad fångar rådet upp ett nyord, och ett gammalt ord som fått ett plötsligt uppsving. I januari bedömdes ordet vampyr vara renässansordet nummer 1. Skälet? Twilight-febern såklart, denna bokserie som varit en av få ljuspunkter under den ekonomiska krisen. När britterna summerade bokåret 2009 backade nio av de tio största förlagsgrupperna kraftigt. Den tionde, Hachette, ökade sin omsättning till cirka tre miljarder kronor. Tack vare Stephenie Meyer – hennes böcker stod för en tiondel av omsättningen.
Ett annat ord som fick ett uppsving under året är bokhandelsdöden. SvB:s kartläggning i vintras visade att allt fler boklådor tvingas slå igen, och att en tredjedel av Sveriges kommuner saknar bokhandel. Detta samtidigt som bokhandelsstödet togs bort vid årsskiftet. Men den dystra statistiken skrämde inte kulturministern. ”Det är kanske inte så att man måste ha en bokhandel på varje liten ort”, sa Lena Adelsohn Liljeroth i en intervju med SvB, och valde att i stället lyfta fram det positiva i att böcker nu finns att köpa på bensinstationer och i matvarubutiker.
Även efter askmolnet fortsatte naturens krafter att påverka bokbranschen. Ryssvärmen slog sig till ro över sommarsverige och på kvälltidningslöpen, och tog sig ända in i SvB när hettan slog mot bokbranschen och Akademibokhandeln var den enda fysiska bokhandel som ökade sin försäljning.
”Vem är i innerstaden när det är värmebölja?”, sa Lena Ek på NK Bokhandel, som såg sin försäljning i juli sjunka med nära 20 procent.
Under hösten har ett annat intressant, sammansatt ord hörts mycket i böckernas värld. Det tidigare sparsamt använda ordet kaffeflicka blev allmängods efter utgivningen av Den motvillige monarken, en bok som på kort tid skapade en mediehysteri och ett försäljningssug utan dess like. Trots bokhandelns svala inköp – ”Det var väl ingen som i sin vildaste fantasi hade räknat med att det skulle bli en sådan jäkla uppståndelse”, som Akademibokhandelns Pontus Göransson uttryckte det – sålde förstaupplagan på 20 000 exemplar slut snabbt, och hittills är den tryckt i 85 000 exemplar.
Ett annat ord som – även om det funnits med ett tag – fick sitt monumentala genomslag under hösten är appar (kort uttryck för applikationer). Ipadens nära förestående intåg i Sverige fick även bokbranschen på fötter, och barnboksförlagen var bland de första att lansera bok-appar, där boken möter tekniken och blir mer än en textbok i digitalt format.
Men det är en utveckling som inte alla välkomnar. ”Appar, vad fan är det? Snart kan man väl inte fjärta utan att man måste göra det digitalt också”, sa en uppgiven bokhandlare som ringde till redaktionen för att avreagera sig angående en av de senaste nyhetsartiklarna.
Frågan är då vilka ord som slår igenom under 2011?
En sak kan man i alla fall konstatera. Språkrådets uppsvingsord i december blev episk. Det tycker jag bådar gott för böckernas värld.
Vad tyckte du om artikeln?