Tillbaka

Ska barnböcker inte vara lila?

2010-03-11
Barnböcker kan man inte ha för många av brukar jag käckt påstå. Jag lever som jag lär och resultatet är att det finns sjukt mycket barnböcker hemma hos oss. Häromdagen städade jag i barnbokshyllor...

Barnböcker kan man inte ha för många av brukar jag käckt påstå. Jag lever som jag lär och resultatet är att det finns sjukt mycket barnböcker hemma hos oss. Häromdagen städade jag i barnbokshyllorna i vardagsrummet, plockade ner allihop och dammade. När jag blåst av stora gråa tussar från böcker som inte blivit lästa sedan förra gången jag dammade kändes det inte så kul att bara ställa upp alltihop igen. Så jag sorterade bort 16 stycken, tro det eller ej. Och sedan ställde jag alla faktaböcker på en hylla, ordentligt sorterade på ämne. Böcker om allt mellan rymd och myror, tre om krokodiler och en om sjökor, om någon behöver en sådan.

De skönlitterära barnböckerna sorterade jag efter färgen på ryggen. Jättesnyggt! En hylla med stora bilderböcker och en hylla med småböcker av pekboksstorlek. Konstigt nog blev det väldigt jämnt mellan de flesta färger. Svart, grått och brunt fanns det inte många av, det var inte så överraskande. Dessa färger känns lite trista och inte så barnbokiga kanske. Grönt var något underrepresenterad på bilderbokshyllan medan vitt och rött var något överrepresenterat på småbokshyllan. Annars massor av blåa, ljusblåa, gula, orange, röda böcker. Men ytterst få lila och rosa böcker. Bristen på rosa kan möjligtvis förklaras med könsfördelningen bland mina barn, men lila? Ska barnböcker inte vara lila? Signalerar lila något? Gör lila att böckerna inte säljer? De enda lila böckerna vi har är Vita streck, Barbapapas nya hus och Moonfall (en amerikansk bok). Jag måste gå ut och kolla om bristen på lila böcker är generell eller bara i våra hyllor.

Fast ibland undrar jag om vi kanske har för mycket böcker. Jag tror att det är så att barnen inte ser skogen för alla träd här hemma, för de släpar hem massor av böcker från biblioteket. Inte sällan böcker vi redan har.

Nu ser hyllorna väldigt inbjudande ut.