Tillbaka

Stockholm lånar och läser

2012-02-03
Årets ”Stockholm läser-bok” tillkännagavs för två veckor sedan i Rotundan på Stockholms stadsbibliotek. Allt under pompa och ståt; cider och salta pinnar. Strindbergsåret till ära är det August...

Årets ”Stockholm läser-bok” tillkännagavs för två veckor sedan i Rotundan på Stockholms stadsbibliotek. Allt under pompa och ståt; cider och salta pinnar. Strindbergsåret till ära är det August Strindbergs En dåres försvarstal som Stockholm läser under 2012.

Dock visade det sig att stadsbibliotekets samtliga exemplar av En dåres försvarstal vid detta tillfälle var utlånade – åh, ljuv ironi – men som tur var fanns Norstedts nyutgåva i pocket till försäljning för 50 kronor. Norstedts skötte försäljningen, och åhörarna uppmanades av stadsbiblioteket att köpa boken…

Kommersen var väldig. Vid ena änden av ett bord, uppställt inne i Rotundan, sålde Norstedts boken. Vid andra änden satt författarinnan Märta Tikkanen, som skrivit ett nytt förord till pocketupplagan, och signerade – vilket med all säkerhet bidrog till köptrycket.

Att det var just En dåres försvarstal som blev årets Stockholm läser-bok kände stadsbiblioteket till sedan länge. De visste att efterfrågan skulle bli stor, oerhört stor. Ändå stod de där, utan några exemplar att låna ut. Medan Norstedts hade lådorna fulla med böcker till försäljning.  Då jag inte är mer än människa kände jag mig också lockad att köpa ett exemplar, men avstod av rent ideologiska skäl. Köper böcker, det gör man i en bokhandel.

Stockholm läser är ett läsfrämjande projekt som drivs av Författarcentrum Öst i samarbete med Stockholms stadsbibliotek. Förra årets Stockholm läser-bok, Norrtullsligan av Elin Wägner, var en av 2011 års mest utlånade böcker i Stockholm. Då stod förlaget Podium för nyutgåvan. En dåres försvarstal lär nog också gå en ljus utlåningsfrekvens till mötes. Men visst, projektet heter Stockholm läser, inte Stockholm lånar. ”Köp den! Låna den! Så länge du läser den!” är budskapet.

Att boken fanns till försäljning var inte helt oväntat. Ändå kunde jag inte låta bli att tänka på historien i Nya testamentet om när Jesus driver ut månglarna (småkrämare; torghandlare) ur templet (Joh 2:13–16). Ja, nu heter det inte ”månglarna” i Bibeln 2000, men i 1917 års översättning står det så. ”Tagen bort detta härifrån; gören icke min Faders hus till ett marknadshus”, säger Jesus. Med andra ord: Tagen bort detta härifrån; gören icke biblioteket till en bokhandel”. Men jag sansade mig; stötte inte omkull bordet och gjorde mig heller inget gissel av tåg med vilket jag drev ut bokmånglarna – ursäkta ordvalet.

I stället gick jag bort till lånedisken och ställde mig i kön till ett exemplar av En dåres försvarstal. Beräknad väntetid två veckor. Nu har de två veckorna gått, och boken är i min hand.