Tillbaka

Varför är det så få män?

2012-03-23
Har ni läst reportaget om barnfokusgrupper i Sommarens Böcker? När jag läste korrektur på det var det en sak jag bara ville rödmarkera så himla stort och fett, men som jag inte kunde göra något åt...

Har ni läst reportaget om barnfokusgrupper i Sommarens Böcker? När jag läste korrektur på det var det en sak jag bara ville rödmarkera så himla stort och fett, men som jag inte kunde göra något åt. Av tio personer på bild som uttalar sig i reportaget, så är samtliga, varenda en, kvinnor.

 

För några år sedan hade jag förmånen att få åka till barnboksmässan i Bologna, bland det roligaste jag gjort, och efter det är jag alltid lite avundsjuk den här tiden på året på alla som har haft anledning att lägga in ”I’m at the Bologna Book Fair…” på sina auto-mejlsvar. Någon gång hoppas jag åka igen men till dess får jag nöja mig med att dregla över diverse rapporter och trendspaningar därifrån. I dag tittade jag igenom ett fotoreportage publicerat på Publishers Weekly och jag fick igen lust att plocka fram den där rödpennan. Jag var tvungen att sätta mig ner och räkna hur många som var kvinnor respektive män på bilderna.

 

Av de 151 personer på bilderna som jag lyckas könsbestämma med säkerhet, är bara 45 män. Det är ändå ganska bra om man jämför med repet i Sommarens Böcker. Fast då har jag scannat av folk i bakgrunden och även räknat med en kille som verkar jobba i ett café, samt den tecknade ”Ricky Rapper - #1 Character in Finland”. Tittar jag bara på personer som är fokus i bilderna är siffrorna mer nedslående, 17 av 72 är av manligt kön, inklusive Ricky Rapper. Jag får reservera mig för en stor blå figur som bara syns bakifrån och tyvärr inte går att könsbestämma.

 

Jag vet ju att det är så här. Men jag tycker ändå att det är anmärkningsvärt. Kanske än mer i Sommarens Böcker-reportaget än bland fotona från Bologna, vi ska ju vara så jämställda i Sverige. Men kanske är barnlitteraturen ett av de få områden där det faktiskt är vi kvinnor som står i förgrunden.